Сряда, 14 август 2024

14.08.2024

Последвайте ни

Не слуката, а другарството е най-важно в ЛРД Житница

Всяка година, непосредствено преди откриването на ловния сезон, в сдружение "ЛРД Добрич" - гр. Добрич, се провежда събрание с участието на всички председатели на ЛРД и ръководството на сдружението. Така на 9 август т.г. Илия Михайлов, председател на УС на сдружението, разположено на територията на община Добричка, по първа точка от дневния ред запозна присъстващите с основните акценти в работата в ЛРД през новия ловен сезон, съгласно указанията на Изпълнителната агенция по горите при Министерството на земеделието и храните, получени седмица по-рано. По втора точка представител на МВР в Добрич обстойно разгледа всички опасности, които произтичат от неправилното боравене с оръжието от началото на ловния излет до неговия край, както и с изискванията за неговото съхранение през останалото време. Бе подчертана личната отговорност и последиците за неговите притежатели, произтичащи от нарушенията на Закона.

На 10 август, определен за официално откриване на ловния сезон 2024-2025 година, времето бе изненадващо добро за лов. В ранните часове на деня дори падна лек дъждец, а и слънцето по-пестеливо си раздаваше топлината в сравнение с последните два месеца, в които почти всичко в ловно-стопанските райони на дружинките пожълтя. Затова, съвсем естествено, по време на кратките паузи между гонките ловците повече говореха за състоянието на слънчогледа, царевицата, на овощните насаждения и ливадите, отколкото за слуката.

С подобна тревога беше и председателят на ЛРД в Житница Георги Ламбов, който посрещна пред ловния клуб председателя на УС на сдружение "ЛРД Добрич" и член на УС на НЛРС СЛРБ Илия Михайлов. Според него прегледът на полетата не дава никакви надежди за успешен лов. Безводието се е отразило негативно на иначе разнообразния релеф на ловно-стопанския район на дружинката. Затова през последните три месеца са били по-интензивни грижите на ловците при осигуряването с вода на животните и птиците. В навечерието на есента и зимата с помощта и на Сдружението се работи по осигуряването на храна, сол и всичко останало, което ще облекчи живота им през студените зимни месеци. Не пропусна да съобщи, че в дружината са постъпили пет заявления за членство, които в следващите дни ще бъдат разгледани и ще получат решение.

Ловците в рамките на половин час се събраха в ловния клуб. Започна проверка на документите. Георги Ламбов направи съответния инструктаж, определи броя на гонките и мястото на тяхното провеждане. Не пропусна да обяви и подготовката за празничния обяд, който в дружинката никога не е бил свързван със слуката по време на ловния излет.

По време на гонките, които се проведоха, ловците, подпомагани от няколко ловни кучета, имаха променлив успех. Разрешените за отстрел пъдпъдъци, гургулици, гривяци и бекаси имаха просто различни от тези на ловците намерения. Затова и почти всички се прибраха в ловния дом с празни торби, но заредени с отлично настроение от възобновяването на срещите, вълненията и очакванията.

Подготовката на обяда в Житница е винаги дело на ловците. Основен двигател е отново Георги Ламбов, който организира, осигурява продуктите и разпределя задачите. Този път за агнето на чеверме се погрижи Данко от Мали извор, признат майстор от познавачи в тази област. Иво Божанов от с. Черна, който е добър изпълнител на народни песни, подготви агнешкото на фурна. Обядът започна с курбан, вкусни салати и мезета, съчетани с първокласна добруджанска ракия. Като прибавим към тях и т. нар. жива музика, имаше налице всичко, което допълнително сдружава тези тридесетина мъже, укрепва другарството и приятелството им.

В поздравлението си към ловците по повод откриването на ловния сезон Илия Михайлов не пропусна да благодари на председателя на ЛРД в Житница Георги Ламбов за личния пример, с който заразява своите другари от дружинката, за да бъде тя сред най-добрите в Сдружението.

Сред интересни разговори, ловни лакърдии и смях неусетно преминаха часовете. Вдигаха се наздравици с пожелания, които ловците от ЛРД в Житница винаги осъществяват. Сигурни са, че така ще бъде и през новия ловен сезон.

Текст и снимки: Николай МИРЧЕВ     

 

c