Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Албена привлича туристи със "зелени" All Inclusive пакети

Активния летен туристически сезон ваканционно селище „Албена“ посрещна с новата концепция за Green All Inclusive. Тя е естествено продължение на стратегическите усилия на компанията да предлага устойчив туристически продукт, посочват от туристическия комплекс.

Предлаганите във ваканционното селище пакетни оферти събират в себе си постиженията на комплекса по отношение управлението на природните ресурси, възобновяемите енергийни източници, кръговата икономика и прилагането на идеята „от фермата на масата“.

Днес Албена задоволява над 50% от необходимите енергийни нужди от фотоволтаични панели и инсталация за биогаз, утилизираща хранителните отпадъци. Внедрени са софтуерни и хардуерни мощности за оптимизиране и балансиране на потреблението, както и са направени инвестиции в енергоефективни мощности. 

Близо 60% от доставките на храна стават от собствени стопанства - телешко месо Black Angus, плодове, зеленчуци, вино и спиртни напитки, мед, плодови сокове и конфитюри, или от други местни производители.

Прилагат се последователни политики за защита на биоразнообразието, като не се допуска презастрояване в комплекса, а буферните зони на резерват „Балтата“ се използват за природосъобразен туризъм. Части от ваканционното селище са с напълно забранен достъп за автомобили, за да се намали шумовото и прахово замърсяване, както и да не се нарушават местообитанията на дивите животни и растителните видове.

Като морска ваканционна дестинация, Албена се грижи не само за чистотата на морската акватория посредством собствена пречиствателна станция за отпадни води, но също за изворната минерална вода. В експлоатация е вътрешнофирмена лаборатория за контрол на чистотата на водите, като и за мониторинг на качеството на влизащите хранителни продукти. В употреба са чешми за безплатна минерална вода, с цел да се намали употребата на еднократни съдове.

c