Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Адвокатите от Добрич подкрепиха искането за отмяна на решенията за избор на конституционни съдии

Адвокатски колегии от страната излязоха с обща позиция във връзка с процедурата по избор на съдии в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. В позицията си те призовават депутатите да отменят решенията си от 19 януари за избор на конституционни съдии.

Становището е от адвокатските колегии в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен и Смолян.

"Това не е само на адвокатската колегия Добрич. Ние се присъединихме към един текст на декларация, която беше изготвена от други колеги, които ни потърсиха, за да ни поискат мнението дали се присъединяваме, дали приемаме текста.

По Закона за адвокатурата позицията на съвета трябва да се даде, когато всички колеги са запознати и си кажат спокойно мнението, след като се консултирахме всички помежду си, решихме, че е редно и правилно да подкрепим. Но, тя не е точно срещу избора на конкретните конституционни съдии, а заради бързината, непрозрачността и спорността на този избор. Ние недоволстваме от начина, по който се случи това“, посочи председателят на Адвокатската колегия Добрич Милен Кадикянов.

Това е гражданска позиция, макар и от страната на адвокати, добави той.

„Призоваваме председателя на Народното събрание, президента на Република България и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд в рамките на правомощията си да заявят ясна и категорична позиция по извършения избор, който при реализирането си би опорочил по непоправим начин дейността на Конституционния съд като институция, която е последен гарант на правовия ред“, се казва още в съобщението.

Според адвокатските колегии процедурата по избор е породила изключително голяма полемика през последните седмици, както в юридическите среди у нас, така и извън тях. Начинът на избиране на кандидатите и провелата се процедура, както и само чисто формалното спазване на законовите изисквания за заемане на длъжността, повдигнаха важни въпроси, припомнят те.

Според адвокатските колегии кандидатурите за членове на Конституционния съд са били внесени в последния ден от установения срок, без предварително обществено обсъждане, без експертен дебат, откритост и прозрачност и без мотиви за подбора им. В хода на процедурата бяха погазени основополагащи принципи на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, които съгласно Конституцията, Народното събрание следва да спазва при избора на членове на органи, които изцяло или частично се избират от него, за да гарантира тяхната независимост, се посочва в становището.

Адвокатите смятат още, че отговорите на кандидатите единствено и само на предварително зададени въпроси и лишаването на присъстващите при изслушването, от възможността да поставят своите питания, предизвиква основателни съмнения относно качествата и подготовката на кандидатите.

Насрочването на окончателното гласуване в пленарна зала по-малко от 24 часа след изслушването на кандидатите отново демонстрира чисто формалния подход към процедурата и усещането за предрешеност на избора, отбелязват от адвокатските колегии.

Според тях попълването на Конституционния съд с обществено и професионално неприемливи фигури, може да има изключително сериозни и трудно обратими последици.

С решенията си за избора на двамата кандидати за съдии беше демонстрирано недопустимо незачитане на нормите на Конституцията и на Решенията на Конституционния съд, посочват от адвокатските колегии. Те възразяват и срещу избирането на кандидатите за срок от девет години.

В период, в който институциите у нас страдат от тежка и хронична липса на обществено доверие, ерозирането на доверието в Конституционния съд може да има непоправими последици и да доведе до пълно разрушаване на обществения договор – без който обществото на практика спира да съществува, смятат от адвокатските колегии.

На 19 януари Народното събрание избра Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за членове на Конституционния съд (КС) от квотата на парламента. Мандатът на новите конституционни съдии да бъде девет години, приеха депутатите.

c