Сряда, 01 май 2024

01.05.2024

Последвайте ни

Маестра Константина Петкова бе отличена със званието "Почетен гражданин на град Добрич"

Костантина Петкова: Дядо Петко щеше да е щастлив, че двамата му внуци са получили тази висока оценка

С решение №54/4 от 19 септември 2023 година на Общински съвет Добрич, удостоен със званието “Почетен гражданин на град Добрич” е Константина Тодорова Петкова.

Константина Петкова:

Бивша оперна певица, режисьор и педагог. Носител е на Почетна грамота „За принос в духовното развитие на град Добрич (2003); Номинирана е за най-високото отличие на Министерство на културата – „Златен век“; Почетна грамота „Съвременен будител“ (2014); Удостоена с награда „Златна лира“ от съюза на българските музикални и танцови дейци; Наградена с Почетен плакет „Златна детелина“, 2020 в област „Култура“.

Аз съм много признателна за това, че получавам тази висока оценка от този град, където съм израснала, завършила основното, прогимназиалното и гимназиалното си образование, където дълги години участвах в културната дейност на този град с ежедневни, ежемесечни включвания в прогами, тържества и събития, където свирих в оркестъра на Маестро Качулев, след това много години бях в хора на Маестро Захари Медникаров, който остави големи следи върху формирането ми като музикант и артист, на който съм много признателна, вечна му памет!

Щастлива съм, че съм в този град, защото винаги съм обичала да бъда в Добрич, да се връщам когато мога в малките ми, кратки престоявания. Пътувах със самолет до София, от там с влака пътувах през цяла България до Добрич или до гара Генерал Колево, където живееха моите близки и родители.

За мен е вълнуващо това събитие, защото мисля, че успях, като българка да защитя това име, достойно, при всичките мои пребивавания в най-различни държави, бях едва ли не принудена да напусна българското си гражданство, но никога не го направих, макар че получих швейцарско и италианско гражданство, с временно пребиваване и в Щатите, но никога не напуснах българското си гражданство и продължавам да бъда щастлива, че го запазих през всичките тези години с много тежки предизвикателства.

Едно случайно съвпадение е, че внукът на дядо Петко, който е бил близък с Дора Габе, Йордан Йовков, Ангел Каралийчев, Елин Пелин – Петко Петков е бил седемкратен шампион по създаване на шахматни композиции, издал е много книги, продължава да пише, член е на световно жури и през 2002 година също е бил награден с почетното звание “Почетен гражданин на град Добрич”. Мисля, че ако дядо ми беше жив, щеше да е щастлив, че двамата му внуци са получили тази висока оценка.

Маестра Константина Петкова бе предложена от Инициативен граждански комитет с подкрепата на Фондация „Вигория“. Художникът.

c