Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Форум „Българско наследство“ бе открит в Балчик с концерт - спектакъл

С атрактивен фолклорен концерт в Балчик снощи бе открито деветото издание на Международния форум „Българско наследство“. В народно читалище „Паисий Хилендарски“ се представиха изпълнители от българската диаспора. Ансамбли от Украйна, Молдова и Румъния изнесоха свои мини спектакли, обединени в общ концерт.

Днес от 09.00 часа в читалището започва фолклорният конкурс на форума, който ще продължи до 17.00 часа. Ще се включат над 100 индивидуални и колективни изпълнители от българската общност зад граница. Ще има и участници от България, защото целта е да се покаже съхранената културна традиция, фолклорни мотиви и други, свързани със запазването на българщината - танци, песни, носии и обичаи и всичко, което показва, че е съхранена българската традиция, език, народно-творческите елементи. Най-много са участниците от Молдова.

Утре ще се проведат две конференции. В 11.00 ч. в ТИЦ "Мелницата започва форум, посветен на Васил Левски. Водещ ще бъде проф. Пламен Митев от СУ " Кл. Охридски". От 17.00 ч. ще се състои конференция за етнологията на българите с водещ доц. д-р Елена Рацеева от Кишиневския университет.

c