Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

В Китай и Хавайските острови пренесоха Добрич днешните участници във „Фолклор без граници“

С дефиле от водната каскада в парк „Свети Георги“ към сцената на Скейт парка започна програмата на участниците във втория ден на XXI Международен младежки фестивал „Фолклор без граници“. Пекинската танцова академия и ансамбъл „Ахуна Охана“ представят културата на Китай и на Хавайските острови в рамките на днешната изява.

Висшето учебно заведение в китайската столица обучава професионални танцьори, хореографи и изследователи на танца. То е основано през 1978 г., предлага бакалавърски и магистърски програми и е превърнато в единствената институция за висше образование за професионално танцово обучение в Китай. Известно е още и като „люлката на танцьорите“.

Понастоящем в академията има около 600 преподаватели и 2500 редовни студенти, както и над 5 000 студенти в школата за продължаващо обучение. С ангажимента си да изгради танцов университет от световна класа, институцията предоставя обучение в катедра по китайски класически танци, катедра по китайски етнически и фолклорен танц, балетна катедра, катедра по бални танци, музикална катедра, творческо училище. Изучават се хореография, модерен танц, художествен дизайн, художествена комуникация, общо образование и идеологически и политически науки.

Ансамбъл „Ахуна Охана“ от Хавайските острови е основан от Джо и Джанис Ахуна и включва шестте им деца и техните семейства. „Семейство Ахуна“, както се превежда името на състава, представя своето автентично полинезийско шоу по целия свят вече четири десетилетия. Джо е бил член на първата американска колежанска група, която през 70-те години на XX век е била на турне в България, Румъния и други страни от Източния блок.

Посланието на „Ахуна Охана“ е „Алоха“, което означава любов, която споделяме чрез танците и музиката на Хаваите. През последните 28 години ансамбълът е изнасял концерти по целия свят, споделяйки културата на Хавай, Самоа, Таити, Нова Зеландия и индианците. В своите спектакли те се стремят да отразят мултикултурното етническо многообразие на Хаваите и САЩ. Семейството ще сподели красивите хула-танци на Хавайските острови, бързите танци с барабани на Таити, сложните танци с топки „Пои“ на Нова Зеландия и вълнуващия и опасен самоански танц с огнени ножове.

Вчера на сцената на „Фолклор без граници“ в Градски парк „Свети Георги“ се изявиха Световният културен форум на Индия, балет „Африка“ от Мароко, който представи фолклора на Република Конго, и Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“ с ръководител и хореограф Александър Александров.

Международния форум откри кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов, който връчи дипломи за участие на ръководителите на трите танцови колектива.

c