Четвъртък, 09 май 2024

09.05.2024

Последвайте ни

8 жалби в РИК Добрич към момента – вижте какви са сигналите

8 жалби и сигнали е разгледала Районната избирателна комисия в Добрич към момента в деня на вота. В два от случаите е сигнализирано за проблеми при гласуване с машини, като РИК е отговорила на жалбоподателите с имейл. В три от жалбите, подадени от представители на политически партии, става въпрос за неправомерно поставени агитационни материали. Нарушения не са констатирани и жалбите са оставени без уважение.

Подаден е сигнал, че в СИК в с. Подслон, общ. Добричка, застъпници и наблюдатели говорят на турски език с гласоподавателите и ги убеждават да гласуват с хартиена бюлетина. Тази жалба също е оставена без уважение.

Разгледан е и сигнал за лице, недопуснато да гласува, като са дадени незабавно указания на председателя на съответната СИК.

В друга жалба се твърди, че в предверието на ресторант в центъра на Добрич се разпространяват агитационни материали на партия с визуализация на кандидатите за народни представители и номера на политическата партия. Жалбата според РИК е основателна. Указано е на партията да спазва стриктно разпоредбите на изборния кодекс и да не допуска извършване на други нарушения.

c