Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

75% ръст на печалбата отчитат от "Албена" АД за финансовата 2023 г.

75% ръст на реализираната печалба за финансовата 2023 година, спрямо предходната 2022, отчита „Албена“ АД. Положителният резултат от 1.73 млн. лв. е постигнат на база постъпили приходи от основна дейност в размер на 87 млн. лв. Основен фактор, оказал пряко въздействие върху резултатите, е отчетената за периода средногодишна инфлация в размер на 9.5%. Пряк ефект от това се наблюдава при функционалното разпределение на разходите, а именно повишение в тези за персонал и за външни услуги. Собственият капитал на дружеството се покачва до 482.2 млн. лв. Това сочи годишният финансов отчет на Албена АД за 2023 година.

Най-голямо увеличение дружеството отчита на пазари Германия и Румъния, където покачването е съответно 69% и 72%. Повишен интерес мениджмънтът отчита също от държавите в Централна и Източна Европа, Скандинавия и Прибалтика. Положителна динамика имат и пазари, като Франция и страните от Бенелюкс.

Въпреки продължаващата несигурност на външната среда, „Албена“ АД реализира заложените в плана инвестиции за периода. През модернизация преминаха два от хотелите в комплекса – 4-звездните Flamingo, основна част от портфолиото на скандинавския туроператор Nordic Leisure Travel Group; и Ralitsa Superior, част от немската верига Calimera и туроператора DERTour. Ремонтирани са помещения за настаняване и общи части, с цел да се осигури оптимален комфорт на гостите, съответстващ на високите изисквания на международните партньори.

В навечерието на Сезон 2024 дружеството инвестира средства и в обновяването на хотелите Gergana 4* и Flamingo Grand Hotel & SPA 5*. Като собственик на цялостната прилежаща инфраструктура, компанията инвестира също в оперативната поддръжка на ваканционния комплекс, в т.ч. зелени площи, системи за електрическо и водно снабдяване, плажна зона, вътрешен транспорт. Акцен е поставен върху систематичните инвестиции във възобновяеми енергийни източници с инсталирани нови фотоволтаични мощности на стойност 580 хил. лв.

c