Понеделник, 26 февруари 2024

26.02.2024

Последвайте ни

65 години отбелязва Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“

С концерт ще бъде отбелязана 65-ата годишнина на Професионалния фолклорен ансамбъл „Добруджа“. Той е с главен художествен ръководител Стоян Господинов, хореограф Христо Христов и музикален ръководител Живко Желев.

Концертът ще се състои на 13 септември,  от 18.30 ч. в драматичен театър „Йордан Йовков“.

От дълбините на човешката душа, красотата на добруджанския фолклор се ражда за втори живот в песните, мелодиите и танците на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа”. Той е създаден през 1954г. в гр. Добрич с мисълта да съхрани и обогати вековната духовна традиция на хората от този край. Със своето изкуство ансамбъл „Добруджа” е признат за един от най-добрите представители на фолклорния жанр в България. Изпълненията на ансамбъл „Добруджа” са включени в третото издание на придобилия широка популярност компактдиск на Марсел Селие „Мистерията на българските гласове” и в „Магическите гласове от България” на Белгийската фирма „Славия продакшън”. Неповторимият маниер на музициране, специфичен за добруджанския фолклор заради съчетани-ето между традиционалните инструменти – копанка, гайда кавал и тъпан, и не до там познатия инструмент – хармоника, е запазена марка на ансамбъл „Добруджа”.

С естествени и красиви гласове, певиците в ансамбъла продължават богатата песенна традиция на Добруджа. А техните изпълнения пресъздават една необятна многогласна вселена от мелодии, богата душевност, красота и мъдрост. От отлични и професионално подготвени изпълнители е изграден и танцовия състав на ансамбъл „Добруджа”. Сред достойнствата на изпълнителите на ПФА „Добруджа” е и фактът, че те с лекота претворяват фолклора от всички етнографски области на България.

Със своите над 6000 концерта ПФА „Добруджа” участва активно в концертния живот на Добруджа и България. На неговото вълнуващо изкуство се радват зрителите от десетки страни – Белгия, Франция, Русия, Великобритания, Италия, Ирак, Нигерия , Китай, Холандия, Швейцария и много други. След изпълненията на Добруджанските артисти залите са отеквали от нестихващи аплодисменти на омагьосаните зрители. Награди -Златна лира на Съюза на Българските музикални и танцови дейци -Кристална лира – Специална награда на Министерство на културата за изключителен принос в културния живот на България -Кристално огърлие на Съюза на Българските музикални и танцови дейци за цялостен принос в популяризиране на българския фолклор -Златен век с печата на Симеон Велики – награда на Министерство на културата Съвет на Европейската научна и културна общност и официалното представителство на Уникалните селища в Европа дава Официален почетен статут на институция с висок престиж и Обществено признание в областта на Културата и удостоява със значката – Златна книга – за принос към развитието на Българската култура – Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа” гр. Добрич.

Стоян Господинов е предложен за удостояване със званието Почетен гражданин на Добрич за 2019 г., което предстои да му бъде връчено на 25 септември, когато се отбелязва Денят на Добрич.

c