Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

6 март - Европейски ден на логопедията

Всяка година на 6 март Европейската асоциация по говорна и езикова терапия (ESLA) отбелязва Европейския ден на логопедията. На днешната дата се чества годишнината от основаването на тази общоевропейска организация. Говорни и езикови терапевти от цяла Европа се събират, за да организират семинари, обучения, медийни събития и конференции.

Началото е поставено през 2004 г., като идеята е да се даде гласност и да се информира обществото за професията на логопеда. Посланието на този ден е превенция на комуникативните нарушения, чрез споделяне на опит и знания по проблема в цяла Европа.

Годишната кампания на ESLA има за цел да повиши осведомеността относно нарушенията на комуникацията и ролята на говорните и езикови терапевти. Темата за 2023 г. е „Ролята на логопедите и езиковите терапевти в интензивните грижи и спешната медицина “.

Норма Камилери, президент на ESLA, заявява, че логопедите имат важен принос за мултидисциплинарните екипи, работещи в интензивните грижи, в отделения за интензивно лечение и др.

Ролята на логопедите е от решаващо значение за идентифициране и лечение на нарушения при преглъщането и когнитивно-комуникативни нарушения, които са много чести при пациентите в интензивно лечение. Присъствието им в спешните и интензивните отделения обаче не е еднакво в цяла Европа. ESLA приканва здравните органи и заинтересованите страни да се ангажират с предоставянето на логопедични грижи на всички европейски граждани, когато и където има нужда от тях, включително зоната за интензивни грижи.

Тази година ESLA ще отбележи Европейския ден на говорната и езикова терапия, като проведе безплатен онлайн уебинар в събота, 11 март 2023 г., от 10.00 ч. сутринта централноевропейско време.

 

c