Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

29 април - Международен ден на балета

На 29 април световната културна общност отбелязва Международния ден на балета. Инициативата за честването е на Международния театрален институт. Решението да бъде учреден ден на балетното изкуство е взето в София през 1982 г., на състоялата се у нас сесия на ЮНЕСКО. За Международен ден на балета е определена рождената дата на френския балетмайстор Жан-Жорж Новер, който остава в историята като най-големия реформатор в класическия танц. Той се смята за „баща" на балета в днешния му вид. Новер е роден на 29 април 1727 г. Той е хореографът, който въвежда характерните позиции на ръцете и краката, които и досега са в основата на класическия танц. 

Знаменитият балетмайстор е работил в парижката „Гран опера" и в операта в Лондон. Поставил е над 80 балета. През 1759 г. излиза неговият труд „Писма за танца и балетите", който полага основите на балетното „законодателство", В книгата той обосновава принципите на балета като сценично изкуство, обединяващо танца, пантомимата, музиката и изобразителните изкуства.

За основоположник на българския балет се смята балетистът и балетмайстор Анастас Петров Дачов - първоучител и първомайстор, патриарх на българския балет, роден и израснал в Добрич. Освен това в Добрич от 80-те години се организира конкурс за млади балетни изпълнители „Анастас Петров”, а единственият музеен фонд за балетмайстора в България се съхранява в Дом-паметник „Йордан Йовков”.

Класическият балет е създаден на основата на класически танци. Модерният балет - нарича се още съвременен балет, е форма на танц, който обединява елементи от класическия балет и от модерния танц. Счита се, че основите на съвременния балет са поставени от Джордж Баланчин (Георгий Мелитонович Баланчивадзе) – американски балетмайстор и хореограф от грузински произход.

c