Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

27 май - Световен ден на спешната медицинска помощ

Повече от половината работни места в спешните центрове остават незаети

За седма поредна година отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ. 27 май официално е обявен за такъв от Европейската асоциация по спешна медицина EUSEM. Целта на този ден е да се обединят хората и управляващите по света и да говорят за спешната медицина и спешната медицинска помощ и важността на делото на хората, работещи в тази област на медицината.

Денят е обявен за пръв път през 2018 година. Изборът на дата не е случаен. На този ден през 1994 г., в белгийския град Льовен се случва едно от най-значимите събития в историята на спешната помощ. Група медици създават "Клуба Льовен" и въвеждат специалността „Спешна медицина“ в Европа. Една от първите пет страни на стария континент, които през същата година въвеждат специализацията по „Спешна медицина“ като основна специалност за лекари, е България.

Оттогава досега образованието в тази област у нас се усъвършенства. Пример за това е въвеждането през 2015 г. и на специализацията „Спешна медицинска помощ“ за медицинските специалисти. Целта е системата да се обезпечи с добре подготвени кадри, способни да отговорят на нарастващите очаквания и нужди на пациентите.

Не спират и усилията за подобряване на колаборацията между отделните звена на спешната помощ, но въпреки това тя си остава едно от най-натоварените направления в сектор „Здравеопазване“. Спецификата на работата на спешния медик налага бързи и адекватни реакции, с които да бъдат спасявани човешки животи. На техните компетентни грижи разчитаме по време на тежки инциденти и кризи.

Въпреки всичко трудът на тези медицински специалисти до голяма степен остава недооценен от обществото. Повече от половината места в Спешните центрове остават незаети, а в системата трайно липсват 500 лекари, въпреки че заплатата достигна 4000 лева. Това твърдят от Съюза на парамедиците в България, цитирани от БТА. Назначавенето на парамедици в спешната помощ би могло да реши проблема с недостатъчния персонал и бавната бърза помощ. То обаче, макар да е позволено, почти не се случва.

c