Четвъртък, 09 май 2024

09.05.2024

Последвайте ни

Laktera плава към Антарктида

Проф. Христо Пимпирев, ръководител на Национална Антарктическа експедиция, и д-р Даниела Петрова, съсобственик и управител на “Дафлорн” ООД. Родена е в Добрич

Научните изследвания на Лактера продължават! Лактера е включена в единствения проект в направление медицина от общо 9 научни проекта, които ще бъдат реализирани по време на 31-вата Национална Антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев.

Пробиотичните храни Лактера и в миналото са използвани при екстремални условия. С разрешение на Генералния щаб на Българската Армия през 90-те години се извършва проучване от колектив на ВМА, ръководен от проф. Александров при 56 пилоти от ВВС. Установява се, че пробиотичната храна, съдържаща L. Bulgaricus  води до намаляване на общия холестерол и на лошия холестерол, намаляване на триглицеридите и повишаване на добрия холестерол, регулиране на кръвната захар и хуморалния имунитет. Колектив от ВМА, МУ София и Вюрцбургски МУ в Германия под ръководството на проф. Александров през 1996г. провежда изследване на ефектите на пробиотична храна с L. Bulgaricus в условията на моделирано корабокрушение край Шабла при 56 доброволци разделени на две групи. Установяват се следните благоприятни ефекти при доброволците приемали пробиотична храна – запазване на телесното тегло, мускулната сила на ръцете, запазване на електролитния баланс и нивото на кръвната захар. Пробиотиците Лактера са използвани от българската армия по време на мисиите в Камбоджа и Ирак.

На 27 декември 2022г Лактера отплава за Антарктида. По време на плаването си екипажът на първия български плавателен съд НИК 421 Св. Св. Кирил и Методий ще приема Лактера ежедневно, за да се изследва влиянието на Lactobacillus bulgaricus DWT1 от воден произход върху човешкото здраве в тези екстремални условия. Продължителността на плаването е около 150 дни.

Проектът изследващ ефектите на Лактера се осъществява от ВВМУ Н.Й. Вапцаров съвместно с МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов„ и СУ „Св. Климент Охридски“. Tемата на проекта е „Проучване на имуностимулирaщия и протективен ефект на пробиотичните храни, съдържащи Lactobacillus bulgaricus при екстремални ситуации на стрес по време на предстоящото пътуване, престой и връщане на експедицията ни в Антарктида на о. Ливингстън“. Основните цели на проекта са:

  • Да се установят потенциалните терапевтични възможности на български пробиотици, съдържащи Lactobacillus bulgaricus за повишаването на функционалните възможности и имунния статус на организма при доброволци, подложени на стрес.
  • Да се установи възможността на пробиотичната храна да служи като защитен фактор или своеобразна биологична противоотрова при хора, поставени в условията на екстремално физическо и психическо  състояние.

Обект на изследването са 20 моряци, пътуващи на кораба на ВВМУ Н.Й. Вапцаров. Те са разделени в две групи от по 10 човека. Едната група ще приема пробиотична храна Лактера в доза от 15 грама на ден по време на цялото плаване и престой на Антарктида. Втората група няма да приема Лактера.

На всички участници в научния проект ще бъдат изследвани различни биометрични показатели: пулс, скорост на дишане, кислород в кръвта, електрокардиограма, кръвно налягане, нива на глюкозата, липиди, имунен статус, тегло, костна маса, телесни мазнини, мускулна маса, телесни течности, телесна температура, кръвно налягане и други.

Също така, с различни психологически тестове ще бъде изследвано състоянието на тревожност, депресия и емоции, качество на съня и „бърн аут” синдром.

С този проект се очаква да се установи въздействието на пробиотиците Лактера върху човешкия организъм като стимулиращи и поддържащи жизнените показатели, когато организма е подложен на екстремни въздействия и натоварвания. Също така се очаква да се докаже ефикасността на българските пробиотици, съдържащи първия в света щам от воден произход Lactobacillus bulgaricus DWT1 при стрес и социална изолация.

Повече информация за Лактера можете да намерите на www.daflorn.bg

c