Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Ертен Анисова: ДПС е двигател на процеси у нас и в Европа

За ДПС водещ принцип е да бъде заедно с хората, счита народният представител от Добрич

Ертен Анисова е народен представител в 48-ото и 49-ото Народно събрание от изборен район Добрич. В последния парламент тя бе зам.-председател на Парламентарната група на ДПС, председател на ПГ по туризъм и зам.-председател на ПГ по правни въпроси.

- Г-жо Анисова, напоследък се чуват гласове, включително и от парламентарната трибуна, за напускане на Европейския съюз, за преразглеждане на договора за членството на България в Европейския съюз. За ДПС този въпрос стои ли на дневен ред?

Категорично не. Членството на България в Европейския съюз, превръщането на страната ни в глас на евроатлантическите ценности и в достойна част от евроатлантическото семейство, е най-голямото достижение на България в най-новата ни история. Европейската цивилизация започва от българските земи. И ценностната принадлежност на България към ЕС е наш отличителен белег.

Нека не забравяме, че пътят на България към НАТО и ЕС, бе посочен от парламентарната трибуна за първи път от д-р Ахмед Доган, нашият почетен председател.

И вече 34 години Движението за права и свободи работи по развитието на европейските политики като елемент от националните политики и издига общи приоритети за своята работа в полза на българските граждани, както в Европейския парламент, така и в Българското Народно събрание.

Изпълнението на тези политики е възможно само при национално обединение, национална визия за развитие и обединени усилия на българските граждани.

Затова за ДПС водещ принцип е да бъде заедно с хората! А за тях европейското семейство дава по-добър живот - равни права и свободи, равен старт за образование и бизнес, свободно движение на стоки и услуги, обща сигурност, висок стандарт на живот.

- В навечерието на Деня на Европа, 9 май, как ДПС вижда мястото на България в голямото европейско семейство?

 Като двигател на процеси. Тази роля ДПС има и у нас. Живеем в трудно време на няколко войни около нас. Затова на първо място ДПС вижда ролята на страната ни в осигуряването на колективната сигурност.

Светът е изправен пред сериозни геополитически и икономически промени. Свидетели сме на глобална нестабилност и несигурност, изострени от войните в Украйна и в Близкия изток. Да не забравяме, че ЕС е преди всичко проект за запазване и насърчаване на мира в Европа. В тази връзка е важно България и всяка една страна-членка на Съюза да отстоява каузите на мира, помирението, демокрацията и човешките права. Това са европейските ценности и те не са различни от националните ценности, а напротив – споделят се от всички държави – членки.

ДПС ще работи в европейските институции и за осигуряване на енергийна и продоволствена сигурност, която включва Стратегия за селските райони и инвестиции в модернизация на стопанствата. Продоволствената сигурност е приоритет на ЕС и усилията на България в тази посока ще провокират подкрепа от ЕС, ще създадат работни места и ще укрепят сектор „Земеделие“ в българската икономика.

- През последната година в ДПС бяха извършени промени в ръководството, които показват, освен всичко друго, и разширяване на членовете и симпатизантите, като все повече Движението се отдалечава от дефиницията за „етническа партия“. Можем ли да определим тази посока на развитие на ДПС и като проевропейска?

Многообразието и уважението към различието е висша ценност за ДПС. Това е и основна европейска ценност. ДПС е най-последователната проевропейска партия в България. Припомням ви, че именно ДПС е в основата на всички решения на българския парламент за подкрепа на Украйна и ограничаване на руското политическо и икономическо влияние. ДПС отстоява европейските приоритети за зелен преход и енергийна неутралност повече от десетилетие.

Що се отнася до промените в ръководството, те са израз на новото начало, което партията ни поставя. Както председателят на ДПС Делян Пеевски подчерта още в началото на годината, на знаковото място Тюркян чешма, има региони, в които връзката на политиците с хората се е скъсала. Листите ни за националния и европейския парламент са израз на желанието и амбицията ни да работим заедно с хората за една по-добра България, както и за обновена и модернизирана Европа.

- ДПС  залага на младите хора. Вие сте пример за това – в 49-ото Народно събрание бяхте избрана за зам.-председател на Парламентарната група, както и за председател на парламентарната Комисия по туризъм и зам.-председател на парламентарната Комисия по правни въпроси. Това ли е ключът към устойчивото развитие на ДПС?

Връзката между поколенията в ДПС и приемствеността между тях е базата за устойчивото развитие на ДПС. Не случайно всички политически анализатори днес признават, че ДПС е най-стабилната системна партия, предвидим и надежден партньор. ДПС е единствената партия, която целенасочено дава път на младите експерти. И аз съм благодарна за шансовете, които имам да работя за хората в родния ми добруджански край.

c