Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Ученици от СУ “Димитър Талев” в Добрич представиха проект за медийно съдържание

В „Граждански диалог за бъдещето на Европа“ панелисти от различни училища и институти от Добрич разясниха повече за провеждането на европейските политики на местна почва

В първия етап на разговора "Европейският съюз като тема в 7 клас" Иванка Полименова - преподавател по география и икономика в ОУ “Христо Ботев” в Добрич представи с презентация, как децата получават първите си знания за Европейския съюз – тема, която се преподава в 7 клас и децата изучават историята на Европейския съюз, структурата, политиките и принципите му, символите на ЕС, официалната валута и официалните езици и азбуки, сред които и българската. Приемането ни в Еврозоната и Шенгенското пространство.

В дейността на учебните класове има и практическа задача, която е пригодена за работа в учебна тетрадка, като описва присъединяването на държавите членки. Друга част от задачата е всеки от учениците да създаде примерна туристическа фирма, като измисляйки фирмата трябва да измисли име, рекламен знак (лого), рекламно послание (слоган), атрактивен маршрут в Европа с културни и архитектурни обекти, както и 3-дневна активна туристическа програма.

Граждански диалог за бъдещето на Европа“ се проведе в Добрич

Втория етап "Работата по международни проекти - Академия за личностно развитие" бе представен от Гергана Георгиева - преподавател по английски език в гимназиален етап и Станислав Русев - ученик от XII "А" клас - СУ "Д. Талев". Гергана Георгиева разясни как учителите вземат участие в подобни проекти, като отчете осъществени 24 проекта в областта и участие на СУ "Д. Талев" в международна програма за сътрудничество. Ролята на проектите в работата на училището вижда в развитието на ученици, учители и обществеността.

Future press – online newspaper and radio, който включва дейности свързани с публична реч, радио и телевизия, електронни медии, вестници и списания, фотография и заснемане с дрон. Страните участници в проекта са Испания, България, Гърция и Италия, като основна идея на проекта е създаването на дигитални медии, обобщи  Станислав Русев - ученик от XII "А" клас - СУ "Д. Талев" и председател на Ученическия съвет.

Учениците са публикували статии и новини, създали са аудиозаписи и са излъчили многобройни радио и телевизионни предавания. Всички обекти на журналистическите материали са по интереси на учениците, но разработени в партньорство на европейските институции. За проекта са избрани партньори от различни страни, които да обогатят всяка публикация и да и дадат алтернативни перспективи. Създаден е и алтернативен микс между страни и училище, които имат подобен опит в международни проекти.

Стотици предложения от България за развитието на ЕС събра конференция, провела се и в Добрич

Бяха представени и проектите "Now I Know How" на Сдружение "Черноморски център за развитие“ от Адриана Улах, СУ "Кл. Охридски", Делян Димитров, ЧСУ "Леонардо да Винчи", Георги Димитров, студент ВМУ "Н.Й. Вапцаров", Варна, “Трудовите ресурси на ЕС. Проблеми и решения“ от Светлана Николова - Преподавател-старши учител

по история и география, ученици от профил изкуства-музика с трети профилиращ предмет география и икономика в 11 кл. от СУ “Климент Охридски“ - Деница Петрова, Кристин Костадинова, Димитър Калудов и проекта “Младежки център Добрич - с мисия и визия за младите хора" от Цветелина Добрева - младежки работник.

Срещата мина под засилен интерес от младежката общност в град Добрич, както присъствено и онлайн участие взеха около 100 ученици.

c