Вторник, 07 май 2024

07.05.2024

Последвайте ни

Стотици предложения от България за развитието на ЕС събра конференция, провела се и в Добрич

Всички обсъждания във формата “Конференцията за бъдещето на Европа” са довели до оформянето на финален документ и десетки хиляди мерки за развитието на Европейския съюз, като тези от България са няколкостотин

На хибридната среща се отчетоха резултатите от два проекта – Проект на ЕК " Изграждаме Европа с представители на местното самоуправление" и „Конференцията за бъдещето на Европа“, която по-рано тази година имаше събитие в Добрич

Кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов заяви, че е знаково, че срещата се провежда в залата на Общински съвет Добрич. “Това е зала, която събира хора с най-различни възгледи, от различни партии с една единствена цел – да мислят за бъдещето на град Добрич. Точно това е и целта на проекта проекта на Европейската комисия “Изграждаме Европа с представители на местното самоуправление”, заяви Йорданов.

“Не беше далеч миналото, когато бях на вашата възраст, когато все още не бяхме членове на Европейския съюз – се обърна към учениците в залата кмета Йорданов. –Това, което вие имате днес, ние само сънувахме тогава. Европа е гарант за възможности за вашето развитие, гарант за това, че вие ще бъдете успешни, ще имате достъпа не само до информация, а и до всички възможности и лостове на Европа”.

В проекта “Граждански диалог за бъдещето на Европа” участват общо четири организации, като в Североизточния регион е Община град Добрич, в Югоизточния регион е Община Стара Загора и една неправителствена организация, а в Южно-централен регион е Община Ардино.

“С времето имаме навика късно да се включваме в европейските дебати и по-скоро да сме по-пасивна страна – нещо се е случило в Брюксел и ние трябва да го прилагаме. „Конференцията за бъдещето на Европа“ е безпрецедентно упражнение по “демокрация”, защото гражданите от целия Европейски съюз бяха поканени да обсъдят какво трябва да се промени в съюза и да бъде още по- адекватен на всички предизвикателства, които се появяват пред него през последните години,” каза при онлайн включването си във форума Теодор Стойчев - ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.

Конференцията е успяла да събере, както представители на Европейския парламент и Европейската комисия, Съвета на министрите, представители на Парламентарната асамблея и местните власти, така и на представители на синдикалните организации, бизнеса и граждани, които са взели участие в граждански панели онлайн и на живо от всички държави членки. Българските участници са обсъждали перспективата на различните хора от различни държави в областта на Европейския съюз. А всички осъждания са довели до оформянето на финален документ и десетки хиляди мерки за развитието на Европейския съюз, като тези от България са няколкостотин. Документът представя 49 предложения с около 300 мерки за реформа в Европейския съюз, отчете Теодор Стойчев.

Всички теми, събития и презентации от “Конференцията за бъдещето на Европа” са качени в многоезична цифрова платформа, посочи Татяна Гичева – ръководител на Европа Директно Добрич. Имало е децентрализирани прояви, които са били както присъствени, така и хибридни или само онлайн – организирани от национални, регионални и местни власти, и от граждански организации. Хората в гражданските панели са селектирани по пол, възраст, икономическо положение, образование, от различни географски региони. Самите панели са били групирани по теми, като началото е през 2021 година, а финала е на 9 май (б.а. – Деня на Европа) 2022 година.

Срещата включи ученици и учители, като част от “2022 – Европейска година на младежта”, те обсъдиха темите “Европа в училище”, “младежки и ученически дейности”, “участия в проекти по програма ЕРАЗЪМ +” и разработки  на анализи по общоевропейски тематики.

“Европа директно” в град Добрич е член на мрежата “Европа директно” в България, която от своя страна е част от група центрове “Europe direct”, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

c