Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

От 100 до 150 лева за новогодишен куверт в област Добрич, цените са с 20% нагоре от 2021 г.

Между 100 и 150 лева струват кувертите за новогодишната нощ в заведенията и хотелските комплекси в област Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич Димитър Димитров, председател на Регионалната браншова асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Резервации за декемврийските и новогодишните празници вече се правят и към момента почти навсякъде има свободни куверти. Според Димитров, за разлика от миналата година, почти няма да има заведение, което да не работи на Нова година и собствениците вече са обявили менютата и програмите си.

Масово цената на куверта за новогодишната нощ е 120-130 лева. Средната цена на офертата за семеен хотел с две нощувки, новогодишна вечеря, празнична програма и закуски е около 230-250 лева на човек. В хотелските комплекси в Кранево, Балчик и Каварна се предлагат пакетни цени от 200-350 лева, в зависимост от броя на нощувките.

Повишението на цената на кувертите и пакетите в сравнение с миналата година е около 20%. Собствениците на заведения отчитат като цяло инфлацията и това, че например сега плащат по 1 000 лв. за мегаватчас  ел. енергия, докато миналата година цената е била 75 лв. за MWh. На този фон повишението на кувертите не изглежда толкова голямо. „Идеята е колегите да си запазят персонала, защото е много лесно да затворят и да пратят хората на борсата. И пак ще говорим къде е квалифицираната работна ръка, защото хората си търсят друга работа“, коментира Димитров.

Според него и тази година заведенията ще предлагат 5-6 степенни празнични менюта с традиционни ястия, анимация, новогодишни томболи, жива музика, ди-джей, фолклорни програми, но нищо скъпо. Някои заведения обявяват отделно цена за програма. Като цяло известни артисти и изпълнители могат да си позволят само 5-звездните комплекси.

Добрата кухня и сервиз са решаващи при избора на заведение, важен е и типът музика, която се предлага, смята Димитров. Съветва клиентите да не чакат последния момента, а да си резервират празника по-отрано.

Над 200 са членовете на Регионалната браншова асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в област Добрич.

c