Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Огромен интерес към безплатното измерване за диабет в центъра на Добрич

Опашки се извиха в центъра на града пред шатрата на кампанията, която е по  Повод Световният ден за борба с диабета

Десетки граждани чакаха търпеливо на опашка в центъра на Добрич днес, въпреки лошото време, за да се възползват от възможността за безплатно измерване на нивата на кръвна глюкоза. Акцията се проведе в рамките на кампанията “Включи се” и по инициатива на ендокринолога д-р Калоян Велков. 

Изследването със системата Codefree трае между 3 и 5 секунди, но пък може да разкрие коварното заболяване, което води до множество рискове за здравето. Всеки 11-и от 100 души е диабетик, а един от двама диабетици не знае, че има диабет, подчертават организаторите на кампанията.

Кампанията  "Време е" цели да промени лечението на диабета чрез повече информираност на гражданите. Насърчава се физическата активност и се разяснява, как се действа при хипогликемия (спадане на нивата на кръвната глюкоза).

Д-р Градева от Добрич: Диабетът може да доведе до инфаркт или ампутация

Инициаторите й предупреждават, че понижаването на кръвната захар е рисково и опасно за всички пациенти, особено за по-възрастните. Признаците за хипогликемия са най-често световъртеж, силен глад, сърцебиене, замислен поглед, слабост, намалена концентрация, раздразнителност, разтреперване, главоболие и изпотяване.

"Време е" предупреждава, че 463 милиона души, или 1 от всеки 10 възрастни в света, имат захарен диабет. В България това са 586 000 души, като има и над 146 000 българи, които са засегнати, но не знаят и не се лекуват.

c