Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Д-р Градева от Добрич: Диабетът може да доведе до инфаркт или ампутация

Д-р Гергана Градева е специализант към Първо отделение по вътрешни болести в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич с началник д-р Албена Василева. 

Открихме я на пункта за безплатни изследвания на нива на кръвната глюкоза в центъра на Добрич по повод Световния ден за борба с диабета. Попитахме д-р Градева какви рискове крие болестта и как тя може да бъде открита навреме. 

Категорична е, че най-важното е да се направи навременно изследване с глюкомер. То трябва да е  на гладно, за да бъде точен резултатът.

Огромен интерес към безплатното измерване за диабет в центъра на Добрич

Самото изследване не е пълно, то разкрива само нивата на кръвната глюкоза. Целта му е да се провери здравният статус на пациентите и да се насочат, ако има нужда, към личния лекар за назначаване на по-подробни изследвания с цел профилактика и евентуално ранно откриване на захарния диабет, допълва д-р Градева.

По време на днешното изследване, а и по принцип има хора, при които кръвната захар е с гранични стойности. В такива случаи е важно да се предприемат подробни изследвания, за да не се допусне бъдещото развитие на захарния диабет, който, за жалост, крие риск от множество усложнения, както и нарушено качество на живот, предупреждава тя.
Последствията от диабета могат да са неврологични, по-голям риск от развитие на хипертонична болест, инфаркт, инсулт, евентуални проблеми в опорно-двигателната система. При усложнения в съдовите органи и недостатъчно кръвоснабдяване на долните крайници може да се стигне до ампутация.

c