Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Фурор за СКГ „Алексия“ от Добрич на Държавното по Естетическа гимнастика

Невероятен фурор предизвика участието на спортен клуб по гимнастика „Алексия“ от Добрич на Държавното първенство по естетическа гимнастика.

То приключи днес в  зала „София“. Равносметката за състезателките от Добрич е 6 купи за шестте ансамбъла, с които „Алексия“ участва, сподели за Про Нюз Добрич президентът на клуба и треньор на гимнастичките Севдалина Мавродиева.

„Не съм и сънувала такова чудо. Обичам ви, шампионки! Благодаря, че ме дарихте с тази гордост и щастие, които избутаха умората там в ъгъла и вместо нея се заредих с хъс за още повече работа“, сподели тя в социалната мрежа.

В 19-ото Държавно първенство по естетическа гимнастика участваха 72 отбора, а за сравнение през 2020 г. са били 24 тима.

Трето място за 6-8 годишни

Състезанието се проведе в шест възрастови групи – от най-малките – 6-8-годишни, до жени. Като във възрастовите групи девойки  и жени се състезават двата национални отбора. Това е второ участие на „Алексия“ в Държавното първенство по Естетическа гимнастика. При дебюта миналата година се класирали на шесто и четвърто място. За останалите четири ансамбъла сега бе дебют. Състезателките са селектирани през януари месец тази година, тогава са и картотекирани.

Второ място за 8-10 годишни

„Ние се готвим за това първенство цяла година и  участвахме в шестте възрасти. „Алексия“ участва с 39 деца, тъй като 40-ото е контузено, тъй като отборът участва в пет последователни състезания, което беше невиждана серия“, сподели Мавродиева.

„Освен на състезанията по естетическа гимнастика, ние играем и в Гимнастрада. Тук е много трудно, защото тук участват елитни ансамбли на огромни клубове като ЦСКА, „Академик“, „София Спорт“. Изключително тежко е да се класираш в конкуренция с тези отбори с огромни екипи“, добави тя.

Бронз при 10-12 годишни

Във всяка възрастова група ансамблите на „Алексия“ са играли съчетанията си по два пъти - в квалификация и на финал.  

Резултатът: При 6-8-годишните ансамбълът от Добрич е трети. При 8-10 годишните „Алексия“ е на второ място. „Изобщо не очаквах такъв резултат, защото това е най-новият ни ансамбъл“, коментира Севдалина Мавродиева. Във възрастовата група 10-12 години ансамбълът на тима е на трето място, както и при 12-14 години. В тези две категории „Алексия“ е подгласник на двата големи софийски тима – „Академик“ и „София спорт“. „За нас това е чест, защото наистина става въпрос за изключително високо ниво. Още повече, че „Академик“ излъчват националните отбори. При девойки сме втори след националния отбор, което е повече от достойно второ място“, сподели треньорът. Националките са представили композициите, с които отиват на Световно първенство в Австрия. „Да си вицешампион след тях е изключителна чест“, каза Мавродиева.

Бронз при децата 12-14 годишни

С тези ансамбли „Алексия“ участва в по-тежката дълга програма на естетическата гимнастика. При жени участва в къса програма и спечели златните медали.

„Много искам да благодаря на семействата на децата, които тази година се лишиха от летните си ваканции, за да могат децата им да тренират, тъй като е имало и периоди на двуразови тренировки. Резултатът е чест за Добрич. Защото в голям град може да се направи подбор от много деца. Тук се разчита на подбраните 6 или 8 деца, нямаме резерви“, подчерта треньорката.

Втори със сребърен медал след националния отбор при девойки /Дълга програма/

С хореографията „Контакт“, която спечели първо място на Гимнастрадата, „Алексия“ беше гост на Държавното първенство. Момичетата вдигнаха залата на крака, добави още тя.

Първи при жени със златен медал / къса пр./
c