Неделя, 19 май 2024

19.05.2024

Последвайте ни

В курорта Албена започва Годишната среща на местните власти, организирана от НСОРБ

От до 25 октомври курортен комплекс Албена ще бъде домакин на Годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Форумът ще събере кметове, председатели на общински съвети, съветници и експерти от общините с представители на изпълнителната власт и партньори от страната и чужбина с цел обсъждане на важни за развитието на регионите теми и проблеми, и обмяна на опит и идеи, съобщават организаторите. Сред поканените са вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов, служебният земеделски министър Явор Гечев, евродепутатите Цветелина Пенкова и Андрей Новаков.  

Тазгодишната програма акцентира върху две важни за българските общини годишнини – 140 години от приемането на първия Закон за общините и градското управление и 15 години членство на България в Европейския съюз.

Участниците ще дискутират резултатите, възможностите и перспективите от европейското членство на страната ни; успехите, проблемите и поуките при изпълнението на проекти с европейско финансиране; предизвикателствата при управлението, разделното събиране и рециклирането на отпадъци; управлението на общинския транспорт, мобилността и паркирането; енергийната ефективност; партньорството между общините и бизнеса.

В рамките на тридневната среща ще бъдат връчени Годишните награди на НСОРБ. Над 20 общини ще получат Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво.

На първия ден от форума ще бъде открито изложението „Общинско Експо“, в което участие са потвърдили около 40 български и чуждестранни бизнеса – производители и вносители на машини и съоръжения, и компании в сферата на устойчивото развитие и управление. Сред изложителите и този път ще има общини, които ще представят културно-исторически обекти, природни забележителности и водещи туристически дестинации, възможности за инвестиции и успешно реализирани проекти.

c