Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Д-р Искрен Димитров от Добрич получи отличието "Лекар на годината"

В Деня на българския лекар Български лекарски съюз връчи престижните награди на медицинската гилдия за 2022 г. 

Званието „Лекар на годината 2022“ получи проф. д-р Иво Петров - кардиолог, визионер, общественик, спасител на сърца и хиляди човешки животи.  Наградата му беше връчена от президента г-н Румен Радев, който благодари на лекарите за всеотдайността и грижата за здравето на българина и призова присъстващите да мислят заедно как да се постигне това, което цялото общество заслужава. “Държава много Ви дължи, особено на младите лакари, като специализации, възнаграждение“, каза Румен Радев и допълни, че лекарите са сред тези, които дават вяра, че в България може да има благотворителна инициатива, на която българите да имат доверие, а именно "Българската Коледа“.

По традиция, по предложение на Районните лекарски колегии, бяха отличени лекари от страната доказали професионализма си. Главният секретар на БЛС д-р Валентин Пеев връчи отличия на шестима лекари, сред които и д-р Искрен Димитров, специалист Уши-нос-гърло, управител на медицински център „Вива феникс“.

Лекарската гилдия отличи със специално отличие двама млади лекари, които това лято при кошмарен инцидент на АМ „Тракия“ със сръбски автобус, пълен с деца, помогнаха самоотвержено и не допуснаха да има жертви.  Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров поздрави гостите на церемонията и цялата лекарска гилдия, че въпреки трудностите, продължават да отстояват професията и да работят упорито. Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев награди отличените в категорията за “Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“. Петима са носителите на приза “Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“, а отличията им връчи проф. Христо Шивачев – зам. -председател на БЛС. Зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов отличи победителите в категорията   “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“.

Тази година ръководството на Български лекарски съюз реши да прегърне една от най-благородните каузи у нас - „Българската Коледа“ и призова всички гости и участници в церемонията да се включат в благотворителната инициатива. В залите на Националния исторически музай бяха обозначени местата за дарения,  а за благородния дарителски жест бяха дадени специално изработени значки на Български лекарски съюз.

c