Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Екшън в Тервелско – пиян изгори къщата си, дете строши стъклото на пожарната кола

Истински екшън се е разиграл преди две вечери в Тервелско. Почти едновременно са избухнали три пожара на територията на общината.

Около 17,40 ч. в Районната служба е получен сигнал за огнена стихия, която бушува в сухи треви между селата Проф. Златарски и Честименско. Пожарен екип отива на място. Веднага след като огнеборците потушават пожара, е получен нов сигнал – за горяща къща в с. Каблешково. Когато екипът пристига на място, пожарникарите забелязват конфликт сред жители на селото.

По предварителна информация собственикът сам е запалил къщата си и не допуска никого до нея. Огнената стихия е унищожила 70 кв. м покрив.

Оказало се, че мъжът драснал клечката на дома си след употреба на алкохол, без да има някаква видима причина. Решил да си пусне музика от уредбата, но тя не тръгнала и в яда си я  потрошил. След това започнал да чупи вратите и прозорците на къщата. Без причина влязъл в една от стаите и запалил чаршафа. Огънят започнал да се разпространява из цялото жилище. Подпалвачът  излязъл от къщата и наблюдавал как домът му гори. Съседите, брат му и сестра му подали сигнала за пожара и започнали гасенето, докато пристигне пожарната.

Докато огнеборците били ангажирани да потушават пожара, дете от ромски произход хвърлило няколко камъка по пожарния автомобил и счупило предното панорамно стъкло, след което избягало. До момента не е установено.

Образувани са досъдебни производства. И двата случая са докладвани в прокуратурата и се наблюдават от прокурора, който е в териториалното поделение в Тервел. Собственикът на къщата е задържан до 24 часа. Разпитан е като свидетел, но е освободен. Предстои да му бъде назначена психиатрична експертиза.

По същото време, докато се разигравал екшънът в село Каблешково, е получен сигнал и за горяща къща в с. Орляк. Изпратен е екип от Районна служба ПБЗН в Добрич. Оказало се, че всъщност горят сухи треви, а не жилищна сграда.

c