Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Граждани и колеги подкрепят стачката на медицинските сестри от МБАЛ Добрич

Граждани и колеги от областта заявиха подкрепа на медицинските сестри и акушерки от болницата в Добрич. От вчера Синдикатът на българските медицински специалисти започна организация в МБАЛ-Добрич за стачни действия.

Както Про Нюз Добрич съобщи те започват предупредителни стачни действия и от петък – 14 октомври, ще спират работата по един час на ден, а след седмица смятат да започнат ефективна стачка. Искането е основните заплати на медицинските специалисти да достигнат договорените от отрасловия КТД 1500 лева. СБМС напусна преговорите по сключване на КТД в МБАЛ Добрич, а медицинските сестри започнаха символичен протест. Едночасовите предупредителни действия ще бъдат всеки ден в различни часове, като ръководството на болницата предварително ще бъде уведомявано. Ефективната стачка се планира да започне от 21 октомври.

Първи заявиха подкрепата си структурата на СБМС от ДУЗ в град Тервел, както и структурата на СБМС в ПДЯ гр. Тервел.

Медицински специалисти в МБАЛ Добрич спират работа за час на ден, готвят стачка

Медицинските сестри и акушерки очакват солидарност и подкрепа от всички колеги, независимо дали членуват в даден синдикат.

В подкрепа на медицинските специалисти се обявиха и граждани. В пост във фейсбук Юлияна Юрченко призова: „Петък 14.10.2022 от 12 до 13 часа пред МБАЛ Добрич нашите сестри, акушерки, медицински персонал, нашите сестри, майки, баби, познати, приятели, не познати имат нужда от нас. Всеки от нас поне веднъж е имал среща с тези хора. Първата глътка въздух на най-ценното ни децата ни, се поема в техните ръце, ние сме поели въздух в тези същите ръце. Винаги , когато имаме нужда , те са там до нас и се борят за животите ни. Тези хора са до нас от първият ден, до последният ни. Е в петък, те имат нужда от нас. Отделете 1 час, само час да ги подкрепим в тяхната битка“.

c