Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Медицински специалисти в МБАЛ Добрич спират работа за час на ден, готвят стачка

Предупредителни стачни действия започват медицински специалисти от МБАЛ Добрич. Това е решено на общо събрание на специалистите днес. От петък – 14 октомври, те ще спират работата по един час на ден, а след седмица смятат да започнат ефективна стачка.

Искането е основните заплати на медицинските специалисти да достигнат договорените от отрасловия КТД 1500 лева, каза за Про Нюз Добрич Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински специалисти (СБМС). Както вече медията съобщи, СБМС напусна преговорите по сключване на КТД в МБАЛ Добрич, а медицинските сестри започнаха символичен протест.

Медицински специалисти в МБАЛ Добрич протестират символично, готвят стачка

Едночасовите предупредителни действия ще бъдат всеки ден в различни часове, като ръководството на болницата предварително ще бъде уведомявано. Ефективната стачка се планира да започне от 21 октомври.

„Ние като синдикална организация не бяхме съгласни с постигнатите нива на работни заплати в болницата. Преустановихме преговорите с работодателя на 23 септември, въпреки че още от по-рано ги предупредихме, че ако заплатите не стигнат нивата в отрасъла ще преминем към ефективни действия“, заяви Илиева.

Стачка ще има, въпреки че медицинските специалисти получиха 25% увеличение на заплатите си от 1 август и те сега са 1020 лева. Според сигнали на членове на синдиката обаче, въпреки увеличението, те са взели чисто по-малки суми от предишния месец. Предполага се, че това е защото минават в друга категория данък.  

„Основното ни искане е достигане на заплатите от отрасловия КТД – 1500 лева основно възнаграждение. Считаме, че средства за това има, но работодателят предпочита да ги изплаща като допълнителни надбавки. Медицинските работници полагат страшно много извънреден труд, което вдига брутната заплата. А основната остава далеч от договореното в отрасъла. Искаме повишението й, за да имат хората някаква гаранция. Защото ако през зимата например работодателят реши да насочи тези средства за нещо друго – консумативи, лекарства, ток, поне да им бъде гарантирана основна заплата. Благодарение на нея ще им се вдигне и класът прослужено време, и извънредният труд ще бъде заплатен адекватно. По закон на година са допустими 150 часа извънреден труд, а ние ги правим за месец“, казват синдикалистките.

Днес от преговорите за КТД са излезли и представителите на Автономната работническа конфедерация (АРК), след като не получили гаранции от работодателя, че заплатите ще достигнат тези в отрасъла.

В МБАЛ Добрич над 120 медицински специалисти са членове на СБМС, няколко десетки са заявили участие в АРК. Не е ясно колко са членовете на „Подкрепа“.

„Трябва да е ясно, че тези хора не са се напълнили с пари и заплатите, обявени от работодателя като 2350 лева бруто, са на базата на стотици часове извънреден труд. Ако той твърди, че болницата няма средства и не може да удовлетвори искането за увеличаване на основната заплата, ние ще искаме дофинансиране от държавата. Нас не ни интересува вече, че болницата е търговско дружество, не желаем заплатите ни да зависят от броя на преминалите пациентите. Искаме основна заплата, гарантирана от държавата или от болницата, ако може да си го позволи. Иначе медицинските специалисти ще продължат да бягат в чужбина“, посочи Илиева.

c