Четвъртък, 09 май 2024

09.05.2024

Последвайте ни

Операционна маса получи МБАЛ Добрич от кампанията „Капачки за благотворителност“

Операционна маса на стойност 35 000 лева получи добричката болница като дарение от Кампанията „Капачки за благотворителност – МБАЛ Добрич“ и Сдружение „Заедно правим добрини“. Масата е инсталирана в новата операционна зала за лапароскопска хирургия, заедно с апаратурата последно поколение, която болницата закупи през 2021 година. А сегашното дарение е „черешката на тортата“ и ще улесни работата на лекарите от отделенията по акушерство и гинекология и хирургия, каза директорът на болничното заведение д-р Георги Желязков.

„Така област Добрич ще има една от най-добре изградените операционни зали. Това е доказателство, че инициативата „Заедно правим добрини“ е изключително успешна. Поредната кампанията за събиране на пластмасови капачки, кенчета, стотинки или по-големи суми започна през декември 2021 г. с добрата воля на всички дарители и мечтата стана реалност. Горди сме, че организаторките на инициативата осъществиха това начинание“, заяви д-р Желязков, като благодари на трите дами – двигатели на кампаниите,  Димитрина Младенова, Йоана Койчева и Милена Савова.

„Операционната маса е съществена част от всяка операционна зала. Тя улеснява нашата ежедневна работа, категорично подобрява комфорта на оператора, скъсява оперативното време, защото когато имаме добри условия, работим значително по-бързо, повече и с по-малка травма за пациента. Съвременната медицина не може без техника. Откакто имаме нова ендоскопска техника в отделението по акушерство и гинекология, гинекологичните ни операции са над 80% ендоскопски, а преди бяха 10-15%. От началото на година заедно с хирургическото отделение имаме над 200 ендоскопски операции, което за болница от нашия ранг е много добро постижение“, заяви д-р Ивайло Петев, началник на АГ отделението.

Димитрина Младенова посочи, че дарението е с продажна стойност 45 хиляди лева, но фирмата доставчик е направила голяма отстъпка. „Скоро стават 5 години, откакто създадохме инициативата, и много хора повярваха в нас - събраха капачки, стотинки, кенчета. Радваме се, че реализирахме мечтата си и обединихме хората, надяваме се да постигнем и по-големи цели“, каза тя.

На страницата си във фейсбук „Капачки за благотворителност – МБАЛ“ трите дами ще обявят кога ще могат да приемат дарения в склада си. Когато стане ясно какви дарения ще има до края на годината, с ръководството на болницата ще се реши каква ще е следващата покупка за здравното заведение.

Припомняме, че през юни 2021 година МБАЛ Добрич получи компонент за ехограф от Кампанията „Капачки за благотворителност“.

c