Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

В Тервел представят книгата на Галя Радева „Старите Българи - преселниците в Нова Камена"

Среща с д-р Галя Грозданова-Радева, автор на изследването "Старите Българи - преселниците в Нова Камена", ще се състои в музея на Тервел днес от 17.30 часа. Община Тервел кани на представянето на книгата почитатели на автентичния добруджански фолклор.

Авторката ще представи резултатите от своето теренно изследване на българските преселници от с. Камана, Тулчанска област, Румъния, след завръщането им в границите на България след подписването на Крайовската спогодба. Текстът представя историята, фолклорната музикална култура - обичаи, песни, музика, и културния живот в село Нова Камена. Книгата съдържа богат песенен и снимков материал и е адресирана до широк кръг читатели.

Книга разказва за културата, обичаите и родовата памет на преселниците в с. Нова Камена крайТервел

„Преселването на родовете от с. Камана в новото селище е компактно. Това са били според краеведа Андрей Андреев около 20 рода, над 1000 души. Те са били оземлени в нашите територии. Тръгвайки от Камана, те са взели, каквото са могли – най-необходимото от инвентара и имуществото си. Жените и децата са пристигнали тук с влакови композиции, а мъжете – с каквото може, с каруци, водели са стада и всичко, което е можело да се придвижи. И то това, което не са могли да им вземат румънците, защото тези хора са били подложени на един силен асимилационен процес“, разказа за Про Нюз Добрич Галя Радева още преди издаването на книгата.

Галя Грозданова-Радева е доктор по Музикознание, музикално и танцово изкуство, преподавател в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София. Завършила е Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив (днес АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“) през 1996 г. със специалности дирижиране на оркестър и хор и преподавател по народно пеене и тамбура. Магистър е по Арт мениджмънт.

В периода 2012 –2015 г. е редовен докторант в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките (ИЕФЕМ – БАН). Има 30-годишна педагогическа дейност. Била е вокален педагог на ДФА „Тракия” – гр. Пловдив.

Централно място в педагогическата, преподавателската и научноизследователската ѝ работа заемат фолклорната музика и нейната трансмисия, транспоколенческото ѝ усвояване в различни исторически периоди и контексти, музикалното възпитание и обучение по фолклор в българската образователна система, иновативни обучителни методи и подходи, и др.

Галя Грозданова-Радева е автор на книгата „Фолклорно пеене: модели на усвояване“ (2018) и сборника „Фолклорни диагонали. Песни за соло глас със съпровод на пиано“ (2017).

c