Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Светът отбелязва Международния ден на мира

Всяка година на 21 септември честваме Международния ден на мира. Той е определен през 1981 г. от Общото събрание на ООН за ден, посветен на укрепването на идеалите за мир. Общото събрание обяви в този ден да се спазват 24 часа ненасилие и прекратяване на огъня.

Темата на Международния ден през 2022 година е „Край на расизма. Да изградим мир!“.

Постигането на истински мир включва много повече от слагане на оръжие. Това изисква изграждането на общества, в които всички членове чувстват, че могат да процъфтяват. Това включва създаването на свят, в който хората се третират еднакво, независимо от тяхната раса.

„Расизмът продължава да трови институциите, социалните структури и ежедневието във всяко общество. То продължава да бъде двигател на постоянно неравенство. И продължава да отказва на хората техните основни човешки права. То дестабилизира обществата, подкопава демокрациите, подкопава легитимността на правителствата. Връзките между расизма и неравенството между половете са явни“, каза генералният секретар Антониу Гутериш.

Тъй като конфликтите продължават да избухват по целия свят, карайки хората да бягат, ние сме свидетели на расова дискриминация на границите. Докато икономиките страдат, сме свидетели на реч на омразата и насилие, насочени към расовите малцинства.

Всички ние трябва да играем роля в насърчаването на мира. А справянето с расизма е решаващ принос.

Можем да работим за разрушаването на структурите, които вкореняват расизма сред нас. Можем да подкрепим движенията за равенство и човешки права навсякъде. Можем да говорим против речта на омразата – както офлайн, така и онлайн. Можем да насърчим антирасизма чрез образование.

Международният ден на мира бе отбелязан на 16 септември 2022 г. в централата на ООН с традиционната церемония с камбаната на мира в Градината на мира младежко събитие, в което повече от 500 студенти общуваха с генералния секретар и известни артисти и активисти. Младите хора представиха проекти, които илюстрират действията, които са предприели за борба с расизма и по този начин за насърчаване на мира. 

c