Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

31 000 пациенти годишно приема Спешното отделение на МБАЛ Добрич

Обновеното отделение бе една нелека задача през последната година, заяви при откриването изпълнителният директор на МБАЛ-Добрич д-р Георги Желязков

Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев откри днес обновеното и разширено Спешно отделение на МБАЛ – Добрич. Ремонтът и преустройството на тази структура на лечебното заведение са част от дейностите, които се изпълняват по голям инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ.

Откриването започна с водосвет за здраве. 

“Това бе една нелека задача през последната една година, – заяви изпълнителният директор на МБАЛ-Добрич д-р Георги Желязков. Година изпълнена с доста емоции в организацията на работата, за да се случи това, което е пред нас. Спешната помощ придоби изключително голяма важност през последните няколко години, покай извънредната ситуация, в която се наложи да работим. Именно служителите, които работиха през това време тук, заслужават да работят в едно обновено, модерно и актуално Спешно отделение.”

През краткия ми мандат, който имам като министър на здравеопазването, това е първото най-хубаво събитие, което ми се случва, заяви д-р Асен Меджидиев. Той поздрави директора и екипа на МБАЛ Добрич за усилията, които са положили, за да приключи успешно проектът за обновяване на Спешно отделение. То е изключително важно. По данни на Министерството на здравеопазването, през него за година преминават над 31 000 пациенти. Макар всички да си пожелаха занапред те да са по-малко.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов акцентира на това, че никога преди Общината не е работила в толкова близко партньорство с болницата, както с д-р Георги Желязков и неговия екип.

Областният управител Здравко Здравков пожела осъществяването на този проект да бъде пример, как медици от целия спектър се обединяват, когато има кауза, а не търсят реализация за собствена угода.

В новото Спешно отделение има медицинско оборудване по най-високите медицински стандарти. Модерни системи за обдишване с централно снабдяване, ЕКГ апарати, мониторингови системи, изолатори и интензивни легла, кабинет за интензивно лекарско наблюдение, шокова зала, педиатричен кабинет, хирургични зали, център за отдих и провеждане на обучения, две приемни – за спешни случаи и за по-леки такива с две отделни регистратури.

Инвестиционният проект за модернизация на спешната помощ започна през 2018 г. и ще приключи до края на 2023 година. Общият му бюджет е 163 897 815,62 лв., от които 138 976 812, 77 лв. са предоставени от Европейския фонд за регионално развитие, 24 525 319, 91 лв. са национално съфинансиране, а 395 682, 94 лв. – собствен принос на Министерството на здравеопазването. В рамките на проекта ще бъдат обновени и модернизирани общо 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ в страната, които включват 27 центъра с техните 170 филиала, шест изнесени екипа в общините, както и 34 спешни отделения в държавните лечебни заведения.

Преслав НЕЙЧЕВ

c