Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Път изчезна след проливния дъжд в с. Богдан, край Добрич 

Жители на селото твърдят, че цялата настилка от чакъл се е свлякла в дерето на р. Суха река 

Жители на добричкото село Богдан са стъписани от завареното сутринта на 3 септември. Пътят от високия скат към селото се е свлякъл в дерето и дворовете на хората. Тежка техника е мобилизирана, за да прокара път, но жителите оправят трасето с подръчни средства и остатъци от строежи.

Тежката ситуация е оставила без моторизиран достъп десетина къщи по улицата, като освен пътя, мостът към улицата също е компрометиран и по него не е безопасно да се минава. Малкото останала част от пътя е покрита с 10-15 см  кална маса, свлякла се от близкия слон - достъпът с автомобили към този момент носи риск от сериозно затъване в калта.

Освен от ската, на който е трасиран пътят, свличане има и от съседен хълм, като всичко отива в една точка - дерето и приток към него.

Багер е мобилизиран от Община Добричка. Той е разнесъл инертни материали, складирани в дворовете на хората, но според местните това е крайно недостатъчно.

Живеещите в селото заявяват нужда от човешка сила, машини и материал за възстановяване на пътя. Настояват да се предприемат спешни мерки от институциите.

От кметството в с. Богдан обясниха,  че е предвидено през ноември да бъде асфалтиран пътят, като засега могат само да помогнат за разчистването. Кметството не разполага с ресурси и разчита на помощ от Община Добричка, каквато вече получават.

Проблем с пътя има от десетки години, но положението станало сериозно след 2010, когато започнала  серията от наводнения - 2010, 2014, 2022.

През 2012 г. е насипан чакъл, който е бил валиран, но при следващото наводнение през 2014 г. положението отново се влошило. 

Преслав НЕЙЧЕВ

c