Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Жертвите на свлачища в област Добрич

В 10,34 часа на 9 август 2022 година земна маса и дървета се срутиха върху заведението „Моби дик“ по плажната алея, извън курорта Албена. Свлачището помете конструкцията му и го премести чак на брега. Затрупани бяха 63-годишният наемател на заведението и 61-годишната му съпруга. Но те имаха шанса да бъдат спасени. Макар и с травми, опасност за живота им няма, уверяват лекарите. Според предварителна информация продължителната суша е една от причините за тежкия инцидент.

Наемателят на “Моби дик” и съпругата му са били затрупани от свлачището край Албена (+снимки)

Преди две десетилетия свлачището при „Моби дик“ край Албена уби двама - художника Христо Господинов /Печката/ и счетоводителката Дора Христова

Случилото се върна лентата назад с близо 20 години, когато под свлечената земна маса намериха смъртта си собственикът на „Моби дик“, художникът Христо Господинов /Печката/ и главната му счетоводителка Дора Христова.  Тогава само за минута  кал и камъни се стовариха върху четири бунгала, където нощували собственик и работещите в заведението.

Трагедията се разиграла около 5,20 ч. сутринта на 12 септември сподинов и Дора Христова нощували в бунгала зад ресторант "Моби Дик", който се намира веднага след края на курорта Албена. Там, където преди време беше популярното корабче "Арабела". С тях във фаталната нощ е бил и колегата им Веселин Василев, но той успял да изскочи от бунгалото минути преди свлачището да го смачка и отнесе десетина метра надолу.

Господинов нямал този късмет. В деня на трагедията трябвало да пътува за Ихтиман, за съвещание на Бизнесблока, тъй като беше председател на структурата на БББ в Добрич. Помолил да го събудят в 5 часа, но в момента, когато се опитал да излезе от бунгалото, вратата заяла, разказваха тогава свидетелите. Калната маса повлякла с 10-15 метра три от бунгалата в местността и преобърнала и затрупала четвъртото, в което били Господинов и Христова.  Тъй като обикновено в околността нощували до 15-20 души, до късно следобед не се знаеше има ли още затрупани.

Сигналът за бедствие е подаден в "Гражданска защита" - Добрич 10 минути след инцидента. Спасителната операция  започнала към 7 часа. Цял ден, под проливен дъжд, екипи от варненската "Гражданска защита", противопожарните служби в Балчик и Албена, охранители от хотелите и заведенията, много доброволци се опитваха да извадят затрупаните, въпреки че шансовете за оцеляване бяха минимални. На мястото пристигнаха 2 противопожарни коли, булдозер и кран с 20-метрова стрела. "Лошото е, че нямаме фронт за работата, ръчно се работи - с лопатите", обясни тогава шефът на добричката "Гражданска защита" полк. Мирчо Николов.

Спасителите непрекъснато звънели на мобилния телефон на Христо Господинов. В ранния следобед те "откриха" едното помещение на бунгалото, което е било на първия етаж. Там бяха намерени само дрехи, покъщнина и мобилния апарат на Христо Господинов.

Вторият етаж е бил буквално отнесен от калта и скалните отломки. Съседните бунгала пък са били отместени с 10-15 метра. Обемът на срутилата се пръст се изчисляваше на около 1000 куб. метра. Към 17.30 часа телата бяха намерени.

Христо Господинов загина на 58-годишна възраст. Той беше утвърден художник-керамик. Председател на БББ-Добрич, президент на фирма "Феб" и член на Ротари клуб.   

Тогава беше посочено, че свлачището е било провокирано от дъждовете в последните два-три дни. Според данни на варненската метеорологична служба предния ден във Варна и близкия район са се излели 80-100 л/кв.м. Най-проливно е валяло в Шабленско - до 133 л/кв.м.

Тогава шефът на Националната пожарна ген. Кирил Войнов коментира, че  пострадалите бунгала не са с изрядна строителна документация.

Двегодишният Адриан загина, затиснат от свлачище на Овчаровски плаж

Няколко години по-рано - в края на юли 1997 година, още ненавършилият три годинки  Адриан Викторов Петров почина от свлачище на Овчаровски плаж между Балчик и Албена. Аутопсията установи, че детето е починало в резултат на асфиксия - задушаване от притискане на туловището, съобщиха тогава от Съдебна медицина в Добрич. С тялото на единственото си дете за Велико Търново отпътуваха и родителите Таня и Виктор Петрови, които били на 9-дневна почивка със сина си в станцията на „Свилоза“ - Свищов край Балчик. Тогава Овчаровският плаж беше затрупан от свлачище.

След свлачище вили в зона "Фиш-Фиш" се свлякоха към морето

През 2015 г. свлачищните процеси във вилна зона "Фиш-Фиш" между Балчик и Албена доведоха до това, че с метър и половина се свлякоха две вили в района на "Златна рибка". За няколко седмици  свлачището се е активизирало и земната маса се е свлякла с около метър и половина. Разместени земни пластове има и по съседните улици в района. Още през август предходната година собствениците на застрашени имоти са уведомени от Община Балчик, че имотите са опасни за обитаване. Опасните участъци са били сигнализирани. За щастие, жертви и пострадали при това свлачище нямаше.

Собственик на засегната от свлачище вила съди община Балчик

Над 830 са свлачищата у нас, сред най-активните са в Албена и "Фиш-фиш"

Към настоящия момент у нас активни са общо 830 свлачища, от които 437 са в градове, села, вилни и курортни зони и са потенциална опасност за живота и имуществото на жителите. Още 895 са с висок потенциал да се събудят, 545 от които са в населени места. 

Сред най-активните съвременни свлачища през последните години са 20-те свлачища по протежение на пътя от Златни пясъци до Кранево и свлачищата в Албена и във Вилна зона „Фиш-Фиш“ в Балчик.

Укрепване на две свлачища в община Балчик ще финансира през 2022 г. МРРБ

Геозащитни мерки

Близо 19,5 млн. лв. са предвидени за геозащитни мерки и дейности в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2022 година.  В първата част са свлачището „Албена“ в община Балчик;  проектът за изменение на кадастралната карта за отразяване на дамба „Албена-Балчик“ в участъка от курортен комплекс „Албена“ до „Момчилово дере“ в община Балчик.  През 2021 г. МРРБ инвестира малко над 16 млн. лв. за геозащитна дейност.  Приключило е прединвестиционното проучване за свлачище в „Албена“, както и геодезическо заснемане, паспортизация и оценка на състоянието на брегоукрепителната дамба от КК „Албена“ до Балчик в участъка от КК „Албена“ до Момчилово дере.  

През 2022 г. ще продължи мониторингът на свлачищата чрез изградените контролно-измервателни системи от геозащитното дружество и неговите клонове, увериха преди няколко месеца от МРРБ.

c