Четвъртък, 09 май 2024

09.05.2024

Последвайте ни

На 10 август почитаме Свети Лаврентий –  патрон на готвачите

Днес е Денят на Свети Лаврентий – патрон и закрилник на готвачите. Свети мъченик Лаврентий бил архидякон на Римската църква, пазител на църковните съкровища, живял по времето на император Валериан. В първите години на царуването си той бил милостив към християните, но подстрекаван от своя съветник Макриан, в последствие започнал жестоко да ги преследва.

Лаврентий произхождал от град Оска (днес Уеска) в Тараконска Испания и бил ученик на архидякон Сикст. Когато Сикст става папа през 257 г., Лаврентий бил ръкоположен за дякон. Отговарял за надзора на имуществото на църквата и грижата за бедните.

По време на гоненията на Валериан през 258 г. много свещеници и епископи са убити, а християните сенатори и членове на знатни фамилии лишени от имущество и изгонени от града. Сикст II е една от първите жертви на тези преследвания – обезглавен е на 6 август. След убийството на папата, Лаврентий бил хвърлен в тъмница, където извършил много чудеса, изцелявал болните и много хора присъединил към християнството. Скоро римския префект поискал от него да даде на империята съкровищата на църквата. Измолвайки тридневен срок, Лаврентий раздал почти цялото църковно имущество на бедните. На третия ден отишъл при префекта, заедно с тълпа от просяци, сакати, слепи и болни, казвайки: „Това са истинските съкровища на Църквата“. За тази си дързост бил подложен на жестоки изтезания. Починал на 10 август през 258 година.

Светецът се почита както в католическата, така и в православната църква на 10 август.

Свети Лаврентий, освен закрилник на готвачите, е патрон и на пивоварите и винопроизводителите, месарите, ресторантьорите. Смята се, че също е покровител на учениците и подрастващите във възрастта на пубертета.

c