Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Почетоха героите на Каварненското въстание, потушено с жестокостта на Баташкото клане

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред паметника на водача на Каварненското въстание от 1877 година Андрей Василев – Амира, беше отбелязана годишнината. Участваха представителният духов оркестър и представителна част на Военноморските сили на България.

Заупокойна молитва за загиналите при защитата на Каварна отслужиха архимандрит Методий и свещеник Василий.

Събитието почетоха народните представители  Йорданка Костадинова, Галина Събева, Мая Димитрова, д-р Ивайло Христов и д-р Хасан Адемов, кметът на община Добричка Соня Георгиева, директорът на Регионален исторически музей в Добрич Добри Добрев. Поздравителен адрес беше изпратен от президента на Република България Румен Радев.

„Времето не ни отдалечава от ония мрачни години, надвиснали над нашия народ, чийто копнеж за свобода  днес е ярко измерение на възвишеност на духа. Дълъг е пътят от робството към Свободата, но той е извървян с чест и достойнство. „Който не познава миналото си – казва народът – е като дърво без корен.“ Нашият корен е тук – завещан ни да доказваме с делата си всеки ден, че можем да милеем за земята си, да обичаме“, каза в тържественото си слово кметът на Каварна Елена Балтаджиева

„Днес, ние – потомците на героичните каварненци,  ще помним и ще предаваме спомена на нашите деца и внуци - за да има диря в историята. И, за да предаваме онзи дух на родолюбие, с който сме закърмени. Дано този докоснат от бога Каварненски край, в който  живеем, никога повече не преживява подобни драматични събития!

Дано трагедиите и жертвите завинаги останат само олтар, пред който се прекланяме!  Дано бъдещето на Каварна и цяла Добруджа бъде светло, а животът на каварненци – изпълнен с мир, здраве и благополучие!“, пожела кметът.

Макар да не е така известно в популярната историография, паметта на жертвите и водачите от Каварненското въстание през юли 1877 г. е дълбоко почитана в крайморска Добруджа. Според някои историци жестокостта, с която то е потушено е сравнима с Баташкото клане.  

c