Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Ути Бъчваров ще готви курбан на празника край манастира "Света Марина" до с. Ботево

Традиционният фолклорен фестивал „Света Марина“ ще се състои и през тази година във варненското село Ботево. Той ще бъде на празника на светицата - 17 юли, съобщават от Община Аксаково, които са организатори на събитието. Началото е в 12.00 часа. Преди това празнична литургия и водосвет ще отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, съобщава БТА.

В тазгодишното издание на фестивала ще участват певчески и танцови групи от общините Аксаково, Варна, Монтана, Поморие, Вълчи дол, Провадия, Ветрино, Добрич, Добричка, Генерал Тошево, Нови Пазар. Те са представители на 17 читалища и 7 пенсионерски клуба и са подготвили традиционен български фолклор и специфични за Североизточна България песни и танци.

Празникът в село Ботево ще бъде придружен от курбан за здраве, приготвен от телевизионния водещ Ути Бъчваров и неговия екип, пише още БТА.

Манастирът „Св. великомъченица Марина“ или „Манастирът на добруджанци“, както още е известен, се намира на около 1 км източно от село Ботево, което от своя страна отстои на 8 км западно от главния път Варна – Добрич. Разположен е в дол край буен студен извор. До обителта може да се достигне, след като от междуселския асфалтов път Крумово – Ботево се отбие вдясно (на мястото има указателна табела) по добър черен път, който води направо до святото място.

Снимка: Нова Варна, Архив

c