Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

Предлагат в Тервел да се постави паметна плоча на ген. Иван Колев

Предложение за поставяне на паметна плоча с барелеф на генерал Иван Колев в Тервел ще разгледа на сесията си на 21 юли Общинският съвет на добруджанския град. Предложението е направено от двама граждани на Тервел – Веселин Луков и Костадин Станчев. То е свързано с навършването през месец септември т.г. на 107 години от боевете в Добруджа по време на Първата световна война.

Освобождаването на Тервел на 2 септември 1916 година и последвалата битка при Кочмар – Карапелит на следващия ден довеждат до обрат военните действия, поставено е началото на Добруджанската епопея, при която са освободени Добрич, а по-късно Тутракан и Кубадин.

Предвид значимостта на историческото събитие е инициирана идеята за поставяне на мемориален знак в памет на участниците в битката. Предложението е плочата да се постави на стената вдясно от централния вход на музея в Тервел. Според идейния проект плочата ще бъде 110 на 55 см. Текстът ще гласи: „В памет на ген. Иван Колев и неговата Първа конна дивизия, възвърнала Куртбунар (дн. Тервел) по време на Добруджанската епопея – 02.09 1926 г.“

Според предложението, идеята има подкрепата на Дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ при Министерство на отбраната.

Снимка на идейния проект има на този прикачен файл:

c