Понеделник, 06 май 2024

06.05.2024

Последвайте ни

Пътуващи към Лозята и вилната зона на Добрич негодуват – нямат транспорт в почивните дни

За проблеми с пътуването по линия 215 на градския транспорт алармираха читатели на Про Нюз Добрич. Според общинската транспортна схема, публикувана на сайта на Община Добрич на 26 май т.г., маршрутът на линията е от Автогарата, през сметището до село Богдан.

Както е известно, от 1 юни 2022 г. услугата обществен превоз на пътници на територията на града бе възложена на Общинското дружество „Градски транспорт Добрич“ ЕООД. Според пътуващи по маршрута, на 3 юни хората били неприятно изненадани от шофьора на автобуса, че се преустановява движението на линията в празничните дни. Подготвена е подписка до Общинския съвет с подписите на 50 недоволни граждани, която е внесена на 17 юни. Вече повече от един месец автобусът не се движи в събота и неделя, което затруднява и изнервя хората.

Само преди три дни, на 8 юли пък станало ясно, че транспортът няма да достига до с. Богдан, а само до сметището.

„В петък вечер шофьорът свалил хората на сметището и казал: „Аз съм до тук“. От сметището до селото има 2 километра и хората трябва да вървят пеша“, каза за Про Нюз Добрич Веселина Антонова. Тя сподели, че в Богдан имат къща и двор, където си произвеждат зеленчуци, и допълни:

„Този рейс на нас ни помагаше. В Богдан има няколко ученици, има хора, които работят в Добрич и ползват тази линия. Има магазинче, което работи само три дни и хората ходеха да си пазаруват в града, пенсионерите пък - на лекар. Гледам по телевизията - в Чехия, в Унгария пускат безплатни рейсове до селата, само и само хората да ходят да си произвеждат нещо и да помагат на родителите си. А тук?“

Други пътници по линията завиха, че имат закупени тримесечни карти, а сега не могат да пътуват през уикенда.

„Аз в събота и неделя ходя на лозето. Сега ми се налага да взема автобуса за гробището и оттам изпъвам баира и минавам по шосето, където направо ми е страшно, толкова много коли минават. По 7-8 км изминавам пеша отиване и връщане. Не са го измислили както трябва, някакъв кошмар е. Отива до автобусът до сметището, хората роптаят, не могат да отидат до селото и вървят пеш. Моята карта е за три месеца, а има и такива, взели за 6 месеца. Взеха парите на хората, а няма превоз. Възмутени сме“, заяви Недялка Петрова.

Желязка Добрева сподели, че пътува всеки ден. Събота и неделя върви пеша от гробищата към Богдан, където й е градинката. Върви по шосето, няма друга алтернатива. „Аз съм на 72 години. Имам за бране зеленчуци, да ги оставя ли? Не могат да се гаврят така с нас“, казва тя.

„Подписката е от 50 човека, но много повече пътуват. Няма друг начин за пътуване до вилната зона, не всеки има личен транспорт. Не съм очаквала, че може да се случи такова нещо и да няма разрешение на въпроса. Хората са като попарени. Имат лозя и градини, опитват се да си подпомагат семейния бюджет и не заслужават такава гавра. Имат по едно парче земя и точно сега, когато вече има продукция, се чудят как да пренасят“, каза Султанка Минчева.

На 28 юни Общинският съвет прие решение, с което през лятото ще се изпълняват три курса по линията в делничен ден и два курса в почивните дни. Крайната точка е сметището.

Поискахме коментар от Катя Петкова - управител на "Градски транспорт Добрич" ЕООД, която твърди, че линия 215 винаги е била до сметището.

„Работим така, както е по задание. В обществената поръчка, пускана в предходния период, преди новата транспортна схема, разписанието е до сметището. Защо е пътувал автобусът до село Богдан не мога да кажа. Има решение на ОбС, но има процедура - изчаква се 14-дневен срок, за да влезе в сила това решение. След което трябва да се направи анекс към договора с „Градски транспорт“, за да се осъществява превозът и в почивните дни. На 13 юли изтича срокът. Когато видим решението и анекса към договора, ще работим и събота и неделя. Няма начин да се пътува до Богдан. Ние сме вътрешен оператор на територията на Община Добрич. Село Богдан се намира на територията на Община Добричка“, посочи тя.

„Да, по принцип превозът е до сметището, но тъй като там няма техническа възможност да се направи обратен завой, автобусите обръщаха преди с. Богдан. Проблемът на хората сега е, че нямат транспорт до лозята и вилната зона в събота и неделя. Иначе си има междуградска линия до с. Богдан през с. Дончево“, коментира бившият управител на „Пътнически превози“ Валентин Василев.

c