Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Момичета от Тервел извървяха пътя на хляба

Четири момичета от Тервел - Габриела Стоянова, Дамла Тасин, Дилек Ибрахимова и Никита Йорданова, извървяха днес пътя на хляба. Те са възпитаници на Клуба по автентичен фолклор и краезнание „Йовкови наследници” към Центъра за подкрепа за личностно развитие „Малкият принц” с ръководител Росица Стратиева. Клубът продължава дейността си през лятото в рамките на Общинска ваканционна програма „Наше лято”.

За Про Нюз Добрич Стратиева разказа, че изминалата учебна година в КАФК „Йовкови наследници” е била посветена на празниците на Добруджа. На Еньовден, когато се зажънва в Добруджа, е проведена сбирка в село Безмер.  По покана на местния Клуб за автентичен фолклор към Народно читалище „Васил Левски-1941” децата от клуба разказаха какво знаят за билките, за Еньовден. „Разказаха за зажънването – обичая, на който се отива на нивата на най-добрия стопанин, зажънва се първият сноп жито, вързва се на кръстец – сподели Росица Стратиева. – Стопанката черпи младите момичета, които е наела да работат през лятото, с локум. За мъжете ратаи има глътка ракия. На момичетата се даряват фиби и други атрибути за коса, за да бъдат гиздави дори и на нивата”.

На Еньовден само се зажънва, а същинската жътва започва след това, обясни ръководителят на клуба. Днес участници в КАФК „Йовкови наследници” проведоха втората си сбирка. Те посетиха ечемичена нива край Тервел. Направените снимки показват изморителния труд на момите, кратката почивка. Запечатано е и прибирането на бали. След това момичетата и техният ръководител отидоха в музея в Тервел, където заснеха измиването на ръцете, месенето на хляба и неговото изпичане и поднасяне на трапезата.

През лятото ще проследим различни трудови дейности и обичаи във връзка с местни традиции, разказа Стратиева. Ще посетят ниви със слънчоглед, рапица, царевица. В библиотеката ще потърсят трудови песни, които са се пели в Добруджа при различните дейности. След като направи своите проучвания КАФК „Йовкови наследници” ще се опита да излезе с окончателен продукт – албум или малка книжка. 

c