Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Д-р Ивайло Христов: Не съм отцепник, добричката организация на ИТН подкрепя Слави Трифонов

Пред Про Нюз Добрич народният представител от Добрич от партия "Има такъв народ" д-р Ивайло Христов коментира политическата криза в страната и отцепването на групата депутати от ИТН.

Д-р Христов, някои медии Ви сложиха в групата на депутатите, отцепили се от „Има такъв народ“, но Вие не бяхте сред хората, които дадоха пресконференцията. В партията ли сте още?

Добричката организация остава в структурата на партия „Има такъв народ“ и аз като депутат от Добрич също. Аз съм отборен играч, а добричката организация подкрепя Слави Трифонов. Това е решението и аз като част от организацията го подкрепям.

Какъв е коментарът Ви за това, което се случи вчера?

Като всяка партия и ИТН има трески за дялане, които най-вероятно ще си ги издяламе. Има неща, които трябва да се променят и те ще се променят. Не мога да се меся на колегите, които се отцепиха, с тези хора работя от две години, няма да чуете нищо от мен за тях. Решили са да постъпят така, не знам дали техните организации по места, или те самите. Аз не мога да постъпя индивидуално, както аз искам. Нямам това право, защото аз съм избран от едни хора, които са ми гласували доверие. Трябва да се съобразя с решението на организацията.

Вие лично чувствате ли се изолирани от решенията, които се вземат от ръководството на партията? Вашите колеги казаха, че решенията се спускат отгоре и те нямат право на мнение.

Пак казвам, имаме си трески за дялане. Мисля, че в момента тази трески се делят, така че ще се решат нещата. Не сме идеална партия. Имаме хора, които никога не са ръководили други хора. Така че си имаме нашите грешки. Аз не съм от ръководството, не се занимавам с партийно строителство, аз съм експерт в сектор здравеопазване и се занимавам основно с това. Пак казвам, имаме си проблеми, които трябва да си ги решим вътре в партията. Факт е, че колегите от Добрич взеха решението за оставане в структурата.

Вие като депутат чувствате ли се достатъчно свободен да гласувате по собствена съвест в парламента?

Когато стане това, което ние искаме, когато станат мажоритарни изборите, ще бъде така. Когато представляваш сам себе си, тогава вече нещата стоят по друг начин. Когато ти си избран и си представител на определена партия, ти си отборен играч и трябва да си почтен с колегите си. Индивидуални решения и мнения ще има, когато вотът стане мажоритарен. Има решения, които се вземат по необходимост, да избереш по-малкото зло. И сега ще има доста такива решения.

На Вас случвало ли Ви се е да имате едно мнение по определен проблем в парламента, но да се наложи да гласувате по друг начин, като отборен играч?

На всеки се случва. Затова смятам, че решението е мажоритарният избор. Чак до такива неща, които са в разрез със съвестта ми, не се е стигало, но против съвестта ми ще бъде например някаква комбинация с ГЕРБ. Но това е доста хипотетично.

Ще има ли, според Вас, скоро нови избори?

След това, което се случи, не мога да кажа нищо. Не е желателно да има, поне докато трае войната, но виждате как се развиват нещата. Пак ще трябва в един момент да избираме между по-голямото и по-малкото зло. Защото едни избори в момента не са най-доброто, но пък и ако остане правителството, то няма да никак читаво.

Ще мине ли актуализацията на бюджета?

Да, но ще има поправки. В бюджета на НЗОК аз специално ще държа на една поправка, защото служителите на НЗОК вече втори път ги лъжем, че ще им увеличим заплатите. Аз и преди поставих остро този въпрос и ми казаха, че той ще се реши на актуализацията. Сега ще поискаме необходимите средства, защото тези хора не могат да останат на никакви пари. И там има нужда от жестоки реформи, но хората не са виновни, че ние 6 месеца се разправяме с глупости, а не правим нужните реформи.

c