Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Уникална колекция плакати на Людмил Чехларов, представя галерията в родния Добрич

Изложбата-дарение „Плакатът“ на Людмил Чехларов се открива днес в Художествената галерия в Добрич. Тя представя творби от крупното дарение, което в края на миналата година авторът дари на галерията в родния си град.

Людмил Чехларов е родом от Добрич, живее и работи в София от дълги години. Избра неговите оригинални проекти за плакати и целият му личен архив да бъде дарен на галерията в родния му град. Дарението включва над 155 авторски плаката и 233 плаката в тираж, проекти за пощенски марки и запазени знаци – личен архив на автора, представящ творчеството му от 70-те години на ХХ век до наши дни. В настоящата изложба в три зали на галерията е представена голяма част от дарението.

„С огромно вълнение и трепет работихме по подготовката на тази изложба, тъй като самите ние не очаквахме, че всичко, което той ни дарява всъщност са оригинални плакати, проекти. Всичко е рисувано на ръка, това е подготовката за крайния продукт на плаката като изкуство, преди той да бъде отпечатан и разпространен", сподели директорът на Художествената галерия Недко Недков.

"За първи път двете зали,  в които правим изложби, се оказаха тесни. Поради това за първи път изложбата се представя в три зали. В тях са подбрани 110 оригинални плаката, което много рядко се случва. Дава възможност зрителят да се докосне буквално до лабораторията по създаване на изкуството плакат, до ръчното изписване на текстовете по голяма част от плакатите – от самата идея до реализацията", добави той.

 Изложбата е многопластова, тъй като чрез нея освен художествената страна, се представя и чисто технологично до техниките и правенето на плаката. Визуално в изграждането на един собствен почерк и подход на автора към самата тема плакат и това изкуство. Събрани на едно място такъв голям брой плакати са снимка на театралния живот в София  по това време – от 60-те години на миналия век до началото на 21 век.

Това дарение е повод за бъдещи научни изследвания, които галерията в Добрич ще инициира в бъдеще, за да може да се изследва то.

Ненко Атанасов, който е ученик на Людмил Чехларов, сега преподавател в Художествена академия, специалност „Плакати и визуална комуникация“, представи творчеството на Людмил Чехларов и спецификата на работата на плакатиста и плаката като изкуство.

По думите му колекцията, която галерията в Добрич вече притежава, е уникална. Сбирки с творчество на Людмил Чехларов има на много места в България, но тук е единственото място, което събира неговото творчество. Това е повод за гордост за града и галерията в Добрич, подчерта Ненко Атанасов.

„Уникална е колекцията, както уникален е и Людмил Чехларов – със свой собствен почерк, собствен натюрел и специфично чувство за хумор. Сигурен съм, че както художникът влияе върху творчеството, така и обратно – творчеството го формира и изгражда“, каза още той.

Людмил Чехларов е роден в Добрич. Завършва Националната художествена академия, специалност „Плакат“, в курса на проф. Александър Поплилов. Започва работа като плакатист в Държавния сатиричен театър. Плакатите, които създава там в продължение на няколко десетилетия, формират неговия уникален и разпознаваем визуален стил. От 1991 г. е доцент в Националната художествена академия и преподава в специалност „Плакат и визуална комуникация“ до 1998 г., когато заема длъжността „професор“ в специалност „Рекламен дизайн“ на НХА до пенсионирането си през 2008 г. Той е сред бележитите преподаватели, които десетилетия наред определят насоките в развитието на приложната графика. Людмил Чехларов е един от влиятелните художници-плакатисти със сериозен принос при формирането на стандартите и тенденциите в сценичния плакат в България. Заедно със свои колеги е инициатор на триеналето на театралния плакат.

Изложбата е част от Нощта на музеите на 14 май 2022 г. (събота) от 09:00 до 23:00 ч.

c