Четвъртък, 09 май 2024

09.05.2024

Последвайте ни

Църквата почита Свети Герман – повелител на летните бури

На 12 май църквата почита паметта на константинополския патриарх Герман I, обявен за светец. Той е син на сенатор, убит от император Константин Погонат. Герман е патриарх от 715 до 730 година.

От млади години Герман се посвещава да служи на Бога. Заради благочестивия си живот и духовната си просветеност той първо става кизически епископ, а през 715 г. е избран за цариградски патриарх. Назначен на този пост от император Анастасий II, патриарх Герман уговаря неговата абдикация след победата на Теодосий III Адрамит през 715 година.

Свети Герман умира през 740 година на 95-годишна възраст, погребан е в манастира Хора в Константинопол. По-късно мощите му са пренесени във Франция.

Патриарх Герман е известен като църковен песнописец и автор на съчинения за иконопочитанието, против ересите, изяснение на литургията, поучителни слова и други. На Седмия вселенски събор (787 г.) са прочетени три негови послания за почитането на иконите и името му било вписано в диптиха на светците.

От него са останали химни за прослава на светците и за чудесните дела на Божията благодат, проповеди и тълкувания на трудните места в Светото писание. Съчинението му за ересите съдържа важни исторически сведения за ересите от Апостолските времена и за църковните събори по време на царуването на Лъв Иконоборец. От произведенията за православното богослужение особено важно е разяснението на св. Герман на Божествената литургия.

В народната представа денят се свързва с повелителя на летните бури. Изпълнява се обичай за измолване на дъжд. Нарича се още Герман Градушкар, защото пази хората от градушка.

Имен ден празнуват Герана, Герасим, Герда, Герман, Геро, Искра, Искрен.

c