Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Над 100 ученици посетиха Етнографската къща в Добрич и се снимаха с лазарско забраждане

Над 100 ученици са се отзовали на поканата на Етнографската къща в Добрич, отправена по повод Лазаровден. От културния институт призоваха всеки, който желае, да посети къщата в седмицата преди празника, за да научи повече за него и да си направи снимка с автентично лазарско забраждане.

„Интересът беше голям. Посетиха ни групи ученици, предимно от началния курс – от Добрич, от с. Паскалево, а с ученици от с. Хитово направихме онлайн среща. От СУ „Димитър Талев“ в Добрич имахме две групи. Разказах им за най-красивия и слънчев пролетен празник – Лазаровден. Децата научиха защо играят лазарките през пролетта и какви тайни крият техните пъстри носии и лазарски благословии. За тях беше истинско забавление да научат нещо ново и различно, поднесено на общодостъпен език“, каза за Про Нюз Добрич етнографът Лена Кирилова. Тя допълни, че освен организирани посещения са имали и индивидуални, като например майка с две деца, които са се снимали с лазарско облекло.

По думите на Кирилова задължителните цветове, които трябва да присъстват в облеклото и украсата на лазарката са зелено, червено и синьо. Чрез тях се пренася силата на природата върху лазарката, а тя от своя страна, чрез своите песни, танци и наричания, я дарява като една словесна магия към стопаните на къщата.

Инициативата е провеждана и миналата година за Лазаровден. 

c