Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

„Пожарникар на годината 2005“ Стефан Лефтеров от Каварна спасил бременна жена и двете й деца от наводнение

Стефан Лефтеров и Стефан Лефтеров – внучето на бившия огнеборец носи неговото име

63-годишният Стефан Лефтеров от Каварна е носител на наградата „Пожарникар на годината“ за 2005 година. Той е първият огнеборец в област Добрич, спечелил със своя професионализъм и отдаденост на работата това отличие, което се връчва от ръководството на МВР. Вторият е комисар Дарин Димитров, директор на РДПБЗН Добрич, който стана „Пожарникар на годината 2021“ и само преди дни получи наградата си от вътрешния министър Бойко Рашков.

Огнеборци от нашата област са печелили отличия през годините в отделните категории на конкурса, но носители на комплексната награда са само двама – Стефан Лефтеров и комисар Димитров.

„Стана ми изключително приятно, когато разбрах, че Дарин получава тази награда. Ние с него сме приятели, той първо ми беше колега, след това ми стана директор. Той заслужава това признание. Аз го познавам от много години, Дарин е много отдаден на професията си човек. Той работи с хъс и желание, може да пренебрегне всичко заради работата. Много добър, свестен човек“, сподели пред Про Нюз Добрич Стефан Лефтеров.

Той е работил в системата на Пожарната 33 години – от 1982-ра до ноември 2015 година. През 1991 година става началник на районната служба в Каварна и остава на поста до пенсионирането си като гл. инспектор на службата. Последното му военно звание е майор.

Стефан Лефтеров получава наградата „Пожарникар на годината 2005“ заради участието си в много спасителни операции. Един от запомнящите се случаи в професионалната му кариера е отпреди 20 години. На 1 октомври 2002 година той спасява от наводнение в района на “Сухото дере” в село Видно бременна жена и двете й деца.

„Много години минаха от тогава, но си спомням, че там имаше голямо наводнение заради паднали проливни дъждове. Мисля, че тогава паднаха за два часа около 180 л/кв.м.. Дерето се намира под селото, от южната му страна. Голяма вода мина оттам. Бременна жена с две малки деца, момче и момиче, се бяха закрепили някак на едно дърво, защото водата е придошла изведнъж. Те са били с животни и като идва водата са успели да се доберат до дървото. Отначало мислехме, че ще можем да ги изведем с тежка техника. После колегите от Пожарната ме вързаха с две въжета за по-сигурно, аз стигнах до дървото и ги вързах за него. И по тях изведох майката и децата, разстоянието беше около 20 метра. Беше и студено, а течението на водата беше много силно“, разказа Лефтеров.

Заради този случай Лефтеров е избран за Личност на годината на Община Каварна. Спасените били бедни хора, овчари. Благодарили му от сърце. След няколко години, в една голяма зима, се наложило огнеборците да издирват и спасяват друг член от същото семейство.

През юли 2005 година двама чужденци влезли с гумена лодка в морето край нос Калиакра. „Мисля, че бяха чех и американец. Лодката се обърнала от силното вълнение, туристите успели да доплуват под носа, но поради стръмните отвесни скали, високи около 50 метра, не могли да излязат на брега. Тогава се спуснахме от скалите до долу с въжета и един по един ги изкарахме нагоре“, спомня си за този случай бившият пожарникар.

Същата година, на 22 септември станало наводнение до село Поручик Чунчево и бус на украински граждани заседнал във водата. „Колата им беше изгаснала в ниското, в дерето пред селото. Имаше опасност силната вода да обърне буса. Опитах да стигна до тях, но водата ме събори. После доближихме буса с пожарния автомобил и така направихме нещо като заслон от течението. Закачихме теглича на автомобила за теглича на буса. И ги извадихме. Една бременна жена успяхме да я измъкнем през прозореца на буса.“

Стефан Лефтеров си спомня и за още една спасителна операция през 2005 година. Тогава млад мъж, братът на водещия на новините по Нова телевизия Николай Дойнов, паднал от параклиса на нос Калиакра върху скалите. „Беше целият потрошен. С един от рибарите и лекар от Бърза помощ се качихме в една лодка и така стигнахме до него, откъм морето. Нямаше как да го издърпаме с въжета, защото той беше в много тежко състояние.“

„Аз тогава знаех, че съм номиниран за наградата, но не очаквах да я взема. Сам човек в нашата професия нищо не може да направи. Всичко е плод на колективни усилия. Ако не бяха момчетата тогава, в 2002 година, които да поддържат въжетата да не ме отнесе водата, аз какво щях да направя? И в другите случаи беше така. Екипността е ръководна в тази професия“, подчерта Лефтеров.

Сега той е ръководител на Ловно-рибарското дружество „Калиакра“, което има над 300 членове.

c