Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Осиновиха от приюта в Добрич задържани при контрабанда кучета

Масирани проверки на границите за нелегален трафик на животни, три кучета са предадени на приюта в Добрич

При масирана акция за проверка на шест ГКПП за незаконно транспортиране на животни е задържана пратка с 16 домашни любимци, няколко други са върнати в местата на произход. Проверени са около 70 пратки с домашни любимци и коне, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

Акцията е обхванала шест ГКПП в страната - Дунав мост, Дунав мост 2, Калотина, Оряхово, Силистра и Дуранкулак, за незаконно транспортиране на животни. Действията са по заповед на изпълнителния директор на БАБХ по повод зачестили сигнали за нелегален транспорт на живи животни, в частност домашни любимци – кучета и котки, и коне. В акцията са проверени около 70 пратки с животни.

На ГКПП-Дунав мост е задържана пратка с 16 домашни любимци, няколко други са върнати в местата на произход. Придружителят на животните е представил на контролиращите паспорти за всички животни, но при проверката се установява, че попълнените данни са непълни, липсват и сертификати за превоз. БАБХ е потърсила съдействие от „Икономическа полиция“, а събраните данни ще бъдат предадени на прокуратурата. Животните са настанени в регистриран, съгласно законодателството приют, до приключване на проверката. Комисията, проверяваща транспортираните животни на Дунав мост е върнала в мястото на отпътуване още една пратка с домашни любимци (общо 53 кучета и котки), заради несъответствия в предоставените за тях данни.

На българска територия не е допуснат кон с нередовни документи, превозван от румънски граждани с нелицензиран транспорт от Румъния.

При проверките на ГКПП Дуранкулак и ГКПП Оряхово няма установени нарушения. Проверяващите на Дуранкулак и служители на Общински приют – Добрич са се отзовали на сигнал за нерегламентирано преминаване през ГКПП Русе на 3 кучета. Любимците са настанени в приюта, преминали са през задължителните ветеринарномедицински мероприятия, поставени са им чипове и вече са намерили осиновители.

По време на акцията на шестте гранични пункта служителите са съдействали на украински граждани, търсещи временна закрила, при преминаването им на българска територия с домашни любимци.  

Снимка: iStock

c