Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Хотелиер от Кранево: След 31 май ще сме принудени да гоним бежанците

Държавата да отвори почивните си бази за бежанците от Украйна, предлага хотелиерът Христо Стилиянов

Месец след началото на войната в Украйна и бежанската вълна към България все по-ясно става, че бежанската криза се управлява, благодарение на доброволците, а не на държавата. И се оказва, че България разчита на това доброволците да дотират държавата чрез издръжката на бежанците, за което алармираха преди дни и от Кризисния център във Варна.

Проблемите на място са много. Поставят ги хотелиерите, които предоставиха подслон и грижа за украинските граждани, които бягат от танковете и взривовете в родината си.

Собственици и управители на хотелите помагат и за психологическата помощ на бежанците, за осигуряване на забавления и възможност за спорт, с помощта на дарители обезпечават санитарни материали, перилни препарати, вещи от първа необходимост, дори тетрадки и химикали, четки и пасти за зъби. Но те се занимават и с организацията и транспортирането на бежанците до пунктовете за регистрация.

"Ние правим всичко възможно тези деца да се забавляват и да забравят за войната. Но трябва да се справяме сами с много административни проблеми. Имаме нужда държавата да ни помогне", сподели управителят на „Аквалайф“, където са настанени 700 украински граждани, Орлин Джелепов

Хотелиерите се сблъскват постоянно с различни административни проблеми. Сега най-сериозен е този с регистрацията. Защото при влизането им в страната на ГКПП Дуранкулак е било невъзможно всички да получат статут за временна закрила. „На границата нямаше как да се случи. Процедурата за един човек отнема 20 минути. За 50 души в един автобус – това са 1000 минути т.е. автобусът трябва да остане 16 часа на ГКПП Дуранкулак. Хората казаха, че след такъв дълъг път, не могат да чакат толкова време на границата. Беше казано, че ще се открият пунктове в районните управления, където да се издава такъв статут“, обяснява Орлин Джелепов.

Но регистрацията в пункта в Албена отнема време и трябва всички тези 700 души да се транспортират дотам и обратно.

Близо 1000 жени и деца от Украйна подслониха два хотела в Кранево

От хотел "Ведрен" в Кранево споделят, че всеки ден плащат по 300 лева за автобус, който да извозва украинските граждани до полицейското управление в Албена. Притесненията им са, че 31 март е нереална дата за регистрация на всички бежанци и настояват  да се намери решение на този проблем, защото той няма да се реши в оставащото време дори и с мобилни групи.

Големите им притеснения обаче са свързани с това, че началото на туристическия сезон е на 31 май. Те питат какво ще се случи с бежанците след това, защото едва ли войната дотогава ще свърши и украинските граждани ще могат да се върнат по домовете си.  

Христо Стилиянов – управител на хотел „Ведрен“ в Кранево, не крие опасенията си, че ако държавата не предложи решение, може да се наложи да гонят бежанците от хотелите, за да бъдат посрещнати туристите.

„Какво правим ние след 31 май? Поели сме договори, имаме авансови плащания. Трябва да настаняваме туристите, защото сме получили аванси за техните ваканции. Какво правим тогава с бежанците?“, пита хотелиерът. Категоричен е, че повече няма да поемат украински граждани, именно защото няма яснота какво ще се случи след 31 май. „Какво правим ние? Чакаме решение“, пита Стилиянов.

Предложението му е правителството да вземе решение и бежанците да бъдат настанени в държавните почивни бази. Но това може да направи само изпълнителната власт. Отговорът от там обаче бил, че 31 май още е много далеч. „Но, както е далеч, ще настъпи датата и всички ще се чудим какво да правим.“ Затова Христо Стилиянов прогнозира, че, ако не се намери решение, не само те, а и други хотелиери, ще бъдат принудени да изхвърлят бежанците от хотелите си.

„Поне една част, за да могат да гарантират нашите туроператори местата, които са си заплатили за летния сезон. Как си представяте – хотел да работи с бежанци и с туристи. Изхранването е съвсем различно. Туристите плащат пълната цена. И в ресторанта бежанецът ще яде едно, а туристът – друго. Едните деца ще ядат сладолед, другите ще ги гледат“, обяснява Стилиянов. „И ако не се вземат по-бързи мерки и да се каже какво правим след 31 май, не съм сигурен дали и по-рано няма да започнем да освобождаване бежанци“, допълва той.    

В хотел „Ведрен“ са настанени 160 украински граждани, от които 85 деца. Някои от децата не са с родителите си, защото по една или друга причина е трябвало да останат в Украйна, но са придружени от баби, дядовци, роднини. Въпреки обещаните 40 лева за бежанец на ден, разчетите на Христо Стилиянов сочат, че работят на загуба. Само токът на ден е около 4000 лева. Очаква при капацитета на хотел „Ведрен“ дефицитът за времето, през което тук са настанени бежанци, да е минимум 30 000 лева на месец.

Цялото интервю с Христо Стилиянов вижте тук:

c