Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Нова стратегия на здравните власти в битката срещу Ковид и за стимул на ваксинациите у нас

Днес, 12 февруари, десет дни след оптимистичните коментари на проф. Радка Аргирова - здравен съветник на премиера Кирил Петков, за скорошно отпадане на родната версия на "зеления Ковд сертификат", вече анализира епидемичната картина в страната от малко по-различен ъгъл.

Ето какво сподели проф. Аргирова в ефира на bTV.

„Трудно е да се обвързваме с дати за отпадане на противоепидемичните мерки и зеления сертификат“, каза проф. Радка Аргирова в „Тази събота“.

„Всичко почива на данни. Има си принципи, според които се слага карантина, вдига се карантина, дали се пуска локдаун, дали се вдига. Не бива да го обвързваме с дати.“

Аргирова допълни, че у нас „Омикрон“ се е появил със закъснение, но освен него продължава да циркулира и „Делта“. По думите й в болница „Токуда“ всички тежки пневмонии са причинени именно от предишния вариант на коронавируса, а не от „Омикрон“. Според нейния прочит на данните, България в момента се намира на гребена на вълната и "започваме леко спускане".

Относно ултиматума на партия „Възраждане“ зеленият сертификат да отпадне до 20 февруари, Аргирова коментира, че здравните власи наблюдават данните.

„Имаме намаляване на заболеваемостта, обаче имаме един и същи брой интензивни легла, което е мерило за тежестта на инфекцията. В момента те са 614 заети от 1249 общо, което прави около 50%“.

Заявеното от проф. Радка Аргирова само преди 10 дни, отново в национален ефир

ВИНОВНИ И ЕКСПЕРТИ - ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ ЛИ БЪЛГАРИЯ В КОВИД ГЕТО НА ЕВРОПА

"Поначало у нас всичко върви с месец и половина-два закъснение. Омикрон пристигна с два-два и половина месеца закъснение. В момента колкото и да се говори, че около 80% от наблюдаваните случаи са Омикрон, има и други, които са Делта."

„Това, че сме последни по ваксинация много ме притеснява. Предизвикваме интерес – най-вече от страна на СЗО, но и от страна на други държави, правителства и НПО-та. Много често напоследък ми се случва да давам интервюта за чужди радиостанции с единствения въпрос: Каква е причината за всичко това.“

ТЪЛКУВАНЕТО НА ПРИЧИНИТЕ ОТ КОВИД ЕКСПЕРТ №1 В ДЪРЖАВАТА

Най-сериозната - неправилната и на моменти лоша комуникация за ваксините. Това породи у хората доста голяма неувереност.и несигурност.

Поначало българският народ е малко неверен. Той е и много лъган. Това трябва да се помни като предистория и то също има своето отражение.

проф. Радка Аргирова

„Когато започна имунизация още в началото на 2021 г., тя започна с ентусиазъм и желание. Тогава се появи и един смъртен случай в Катуница, след който още преди да се изясни, премиерът Борисов тогава каза, че спира ваксинацията. За ваксината на „АстраЗенека“ става въпрос. Цяла Великобритания е ваксинирана с нея и нямат никакви оплаквания.“

НОВИ ПСИХО МЕРКИ ЗА СТИМУЛИРАНЕ НА ВАКСИНАЦИЯТА

По думите на проф. Аргирова, това което се прави е "много сериозно".

"Отчетохме, че комуникацията на ваксините не е правилно разработена. В момента имаме напълно завършена комуникационна стратегия, която няма да бъде за еднократна употреба."

Разработената ваксинационна стратегия е с фокус не само към настоящите Ковид препарати.

"Тя ще бъде и за работата на педиатрите - при въвеждане на ваксините за деца. Също така ще бъде използвана и за промоция на нови лекарствени средства - директно срещу Ковид. Тази стратегия е абсолютно готово и всеки момент се очаква да влезе и да бъде гласувана в Министерски съвет."

ПО СЪЩЕСТВО ЗА СТРАТЕГИЯТА

"Става дума за това - как психологически да се подхожда. Например - как на първо време да се обучат личните лекари. Как да подхождат към хората психологически, по отношение възприемане на ваксината. Въпросът е за подхода."

По думите на проф. Аргирова този процес на първоначално обучение вече е започнал. "Не да чакаме първо да се приеме (от правителството - бел. ред.)."

Процесът вече започна и в него са включени сериозни специалисти, включително по комуникации и психология. Далеч нещата не са само медицински.

проф. Радка Аргирова
c