Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Експерт №1: "Зеленият БГ сертификат" пада щом стигнем 100-130 заети интензивни легла

Оптимистични новини, свързани с развитието на пандемичната обстановка на територията на България, обяви по NOVA Проф. Радка Аргирова - главен експерт и съветник по въпросите на пандемията от COVID-19 на премиера Кирил Петков.

Поставени са 10 милиарда дози ваксина срещу COVID-19 по света. "Това е невероятно, невероятно", възкликна проф. Аргирова.

"Това е страхотна победа за медицината. Ще се оцени в бъдеще, независимо от колебанията!"

"Не мога да разбера, как може да се нарече "експериментална течност" нещо, което е поставено 10 милиарда пъти", изрази учудването си корифеят на здравната власт у нас.

Проф. Аргирова увери, че срещите в работната група между излъчените от здравните власти експерти и независимите такива ще продължат, но без пряко излъчване.

„Зеленият сертификат за България ще бъде необходим още, предполагам около един месец, не повече.”

проф. Радка Аргирова

По думите на здравния експерт "пик на петата Ковид вълна се очаква да бъде достигнат към 8-10 февруари".

„При 11 хиляди заразени не може да бъде премахнат зеленият сертификат. Когато обаче този брой намалее, ще спадне и заболеваемостта. А тогава ще спадне и показателят, по който решаваме какво да направим – броя на интензивните легла. Когато броят на интензивните легла стане 100-130, ще отпадне и зеленият сертификат.”

„Ваксинирането продължава, а и самият характер на варианта Омикрон дава по-малко усложнения. Този вариант протича по-леко.”

Без "зелен сертификат" но при определени условия

„Зеленият сертификат ще остане само там където има голямо струпване на хора, или ще има ограничения в броя на посетителите.

"Никой няма намерение или идеи да тормози хората. На нас също не ни е лесно непрекъснато със сертификатите, но така или иначе се налага това."

По думите на съветника на премиера, Кирил Петков не желае по никакъв начин сред хората да се прокрадва каквото и да било чувство за задължителна ваксинация.

Проф. Аргирова обяви, че по данни на НЦЗПБ около 80-85% от всички секвенирани у нас проби са на заразени с по-леката коронавирусна разновидност "Омикрон".

Всички тежки случаи с летален изход са се оказали заразени с вариант "Делта". Резултатите са след изследвани случаи на настанени в столичната болница "Токуда".

За случая с починалата докато чака да бъде приета в "Спешно отделение" жена

"Много е неприятна ситуацията, но това навежда на глобалната мисъл за страната - че трябва да се разработят ако трябва правила (1-во, 2-ро, 3-то) за болниците, които имат "Спешно отделение"."

Най-важното правило

"На входа - екип с лекар, преценява спешността. Никъде не е казано, че трябва първо личната карта трябва да тичаш да дадеш. "

c