Бизнес

ВяЕЦ „Свети Никола“ край Каварна с рекорд в производството на вятърна енергия

Своеобразен рекорд в производството на вятърна електроенергия отбеляза ВяЕЦ „Свети Никола“, съобщават от компанията-собственик “AES България”.

Най-големият вятърен парк в България произведе през януари 2022 г. близо 55 500 MWh възобновяема електроенергия. Това е най-голямото количество електроенергия, произвеждано от вятърните турбини на парка за месец от пускането му в търговска експлоатация през 2010 г. и се равнява на средното месечно потребление на 185 000 български домакинства. Т.е. благодарение на работата на вятърен парк „Свети Никола“ домакинствата в област като Варна са използвали през месец януари 2022 г. изцяло възобновяема енергия, с което са допринесли за ограничаване на климатичните промени.

През януари 2022 г. ВяЕЦ „Свети Никола“ и ТЕЦ  AES Гълъбово са генерирали 10% от потребената електроенергия в страната. Т.е. всеки десети киловатчас електроенергия у нас през януари е бил осигурен от централите на AES България. Всичко това за пореден път показва изключително важната роля, която играят ВяЕЦ „Свети Никола“ и ТЕЦ  AES Гълъбово, за енергийната сигурност на страната и стабилността на енергийната система.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.