Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Осъдиха условно мъж за купуване на гласове в село край Тервел – дал 360 лева на пет души

Със споразумение приключи делото, образувано за купуване на гласове в тервелското село Коларци по време на парламентарните избори през април миналата година, съобщиха за Про Нюз Добрич от Окръжната прокуратура. Случаят е от 2 април 2021 г.

След приключване на разследването делото е било внесено със споразумение в Районен съд Тервел за престъпление по член 167, ал. 2 от НК - за предлагане на облага с цел лице да бъде склонено да упражни избирателното си право в полза на някого.

Споразумението е било одобрено, като е било наложено наказание 4 месеца лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено за срок от три години, посочват от прокуратурата.

Според съдебния акт обвиняемият е Т. Ал. Ахм., роден в Тервел, с основно образование, женен, неосъждан, работи като сервитьор в заведение в селото.

Мъжът дал имотна облага в размер на 80 лева на 4 души от селото, а на един дал 40 лева, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на коалиция при проведените на 04.04.2021 г. парламентарни избори в Република България.

Извършителят е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал настъпването им, се посочва в акта.

Той се е признал за виновен за извършеното престъпление и е подписал доброволно споразумението. Декларирал е, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред. Осъден е да плати разноските по досъдебната производство в размер на 154 лева. Върнато му е вещественото доказателство - мобилен телефон с две СИМ карти.

След одобряване на споразумението съдът отмени наложената на мъжа парична гаранция в размер на 1 000 лева.

c