Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Борсата за семена в Добрич отвори врати – вижте какво предлага изложението

28-ото издание на специализираното изложение Борса за семена и посадъчен материал се откри днес в Спортен комплекс „Простор“. Форумът ще продължи до 5 февруари.

Земеделските производители имат възможност да направят своя избор и да си осигурят най-добрите продукти за сеитбена кампания 2022 година –  семена за пролетни и зеленчукови култури, посадъчен материал, торове, биологични средства за растителна защита, богат избор на овощен и лозов био материал, хранителни добавки и етерични масла.

За пореден път на Борсата за семена се представя фирма Кортева Агрисайънс България, която предлага семена Pioneer с най-високо качество. За пролетната кампания на фермерите са осигурени седем нови хибрида царевица и пет слънчогледови хибрида. Новите продукти са по-високодобивни, с по-голяма адаптивност и устойчивост на основните заболявания.

„При слънчогледа например е важна устойчивостта на синя китка, тъй като в Черноморския регион са разпространени едни от най-агресивните раси синя китка. Нашите слънчогледови хибриди покриват всички нужди на фермерите, за получаване на масло и за изхранване на птици. Високо олеиновите ни слънчогледи са с над 90% олеинова киселина в маслото. Царевчните ни хибриди  са подходящи за отглеждане при всякакви условия. Optimum AQUAmax например е хибрид с изключително представяне - висок и стабилен добивен потенциал, както при сухи стресови, така и при оптимални условия на отглеждане,“ посочи Нено Ненов, мениджър продажби за Североизточна България.

За първи път на Борсата се представя фирма „Декса Технолоджис“ от Момчилград – български производител на органичен птичи тор. Продуктът Poultra е отличен за всякакъв вид растения. Продава се във вид на пелети от ферментирал компостиран птичи тор.

Един от редовните участници в изложението – фирма „Каливита“, представя хранителни добавки със сертификати за органичност и качество. Предлага се всичко за здравето – витамини, минерали, пробиотици, билкови продукти. Сред тях е хранителната добавка Каливита Хлорофил - извлек от хлорофина на листата на люцерната, която се използва се за детокс, проблеми със стомаха и др.

Агрономът Васил Малинов от Варна представя свои авторски книги за отглеждане на всякакви плодове, зеленчуци и други земеделски култури, както и за растителна защита, формиране на резитба и др. 

c