Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Шефът на МБАЛ Добрич: Който не е влизал в Ковид-отделение няма представа за реалния ужас там

40 души към момента са настанени в Ковид-отделението на МБАЛ Добрич, петима болни са в реанимацията, съобщи за Про Нюз Добрич изпълнителният директор на здравното заведение д-р Георги Желязков.

„Не бих казал, че случаите намаляват, все още сме в критична зона. Около 10-15 човека минават сега дневно през ковид-триажа - малко по-малко от това, което беше преди три седмици, но все още потокът е значителен. През юни имахме по 1-2 пациенти на ден, преди четвъртата вълна беше доста по-спокойно. Постепенно започна нарастване на случаите, през ноември имаше лек спад, но не е значителен“, коментира д-р Желязков.

Досега не е имало пациент, за когото той и колегите му да са разбрали, че има фалшив здравен сертификат. „Надявам се да няма, защото това е животоопределящо. Самият фалшив сертификат може административно да ти помогне, но защита от вируса няма да имаш“, посочи лекарят.

Според него пета вълна на заболели от COVID-19 вероятно ще има с оглед на ниския ваксинационен индекс в страната.

„Малкият процент ваксинирани в нашата страна ще доведе поне до още една вълна. Надявам се да се приключи с това, но никой не може да прогнозира. Решението е във ваксинацията. Колкото повече хора са ваксинирани, усложненията от заболяването са по-малко и има по-малко хоспитализации. Вие виждате резултатите в други държави, където ваксинационният процент е висок. Инфекцията може да не ни подмине, но идеята е да няма усложнения и да не се налага влизане в болница“, изтъкна д-р Желязков.

Той заяви, че който не е влизал в Ковид отделение няма идея за какво става дума. „Няма представа за реалния ужас там, на какво са подложени колегите и какви са последствията за пациентите. Всичко е заради тези съмнения относно ваксинацията. Семейства ще губят свои членове, ако не пазим себе си и близките си и не се ваксинираме“, каза шефът на МБАЛ Добрич.

c